Premier Janez Janša je danes na družbenem omrežju twitter objavil odgovor državnotožilskemu svetu. Ob objavi dopisa je izpostavil, da je bilo še leta 2019 pozivanje k smrti in vzpodbujanje sovraštva v poročilu državnih tožilstev izpostavljeno kot velika prioriteta pregona. Z imenovanjem novem vlade pa se je stališče in ravnanje kar naenkrat spremenilo. Gre za v nebo vpijoča dvojna merila.

 

Pasivnost tožilstva pri grožnjah s smrtjo!

Janez Janša je Državnotožilskemu svetu očital pasivnost tožilstva pri pregonu groženj s smrtjo in napadih na policiste na protivladnih protestih.

Ustavno sodišče trdi, da je nad delom državnega tožilca dopusten notranji nadzor zaradi zagotovitve enotnosti kazenskega pregona ter strokovne pravilnosti in učinkovitosti izvrševanja državnotožilske funkcije.

“Državni tožilec mora pri opravljanju državnotožilske službe ravnati nepristransko, varovati ustavnost in zakonitost, načela pravne države ter človekove pravice in temeljne svoboščine ter mora zakonito, strokovno pravilno in pravočasno opravljati državnotožilsko službo ter varovati njen ugled,” zakonodajo citira Janša. Sicer se mu lahko izreče disciplinska sankcija.

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

 

Poziv k srmti ni svoboda govora!

Janša je v odgovoru med drugim spomnil na Skupno poročilo o delu državnih tožilstev v letu 2019, ki kot uspeh vrhovnega državnega tožilstva izpostavlja stališče, “da se noben javni poziv k smrti kogar koli” ne more sklicevati na svobodo govora. Državnotožilskemu svetu pa prepušča “strokovno presojo, če je bilo ravnanje generalnega državnega tožilca, predvsem pa vodje ljubljanskega tožilstva, skladno z državnotožilskimi dolžnostmi”. Hkrati jim je še sporočil, da so “glede na podporo napačnemu ravnanju soodgovorni za vse morebitne posledice nesankcioniranih in uresničenih javnih groženj z nasiljem in smrtjo”.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR