Drava narašča, sirene za preventivno opozarjanje aktivirane

Hladna fronta, ki je ponoči prešla preko Slovenije, je s seboj prinesla obilne padavine in močan veter. Razglašeno je rdeče vremensko opozorilo za severozahodni del države, medtem ko preostali deli beležijo oranžno opozorilo. Reke po Sloveniji so narasle, a se trenutno stanje umirja, razen pri reki Dravi, ki še vedno predstavlja potencialno nevarnost.

 

Po poročanju spletnega portala N1, je poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan potrdil, da je minula noč minila brez večjih zapletov. Kljub rdečemu opozorilu za severozahodno Slovenijo, večje škode ni bilo. Problematični so bili predvsem podrti drevesi in zalite kleti, medtem ko plazovi in večje poplave niso povzročili škode.

Vendar pa je prihajajoči dan prinesel zaskrbljujoč naraščanje reke Drave, zaradi česar so pristojni aktivirali preventivne sirene. Šestan je izpostavil, da se pričakujejo običajna razlivanja po kmetijskih površinah in da pretok Save, ki bo prav tako naraščal, ne bi smel povzročiti težav.

Na območju Mestne občine Ptuj so se oglasile sirene javnega alarmiranja zaradi nevarnosti poplavljanja reke Drave. Pretok naj bi dopoldne dosegel 1.800 m3/s.
V MO Ptuj je najbolj ogroženo območje Krčevine pri Vurbergu, naselje Čreta.

 

V Dravogradu in Vuzenici so zaradi rasti pretoka reke Drave sprožene sirene, ki prebivalce opozarjajo na nevarnost poplav. Iz centra za obveščanje sporočajo, da naj občani v nevarnih območjih izvedejo potrebne zaščitne ukrepe. Agencija RS za okolje (ARSO) je izdala rdeče hidrološko opozorilo za področje Drave, z napovedjo pretoka do 1.800 kubičnih metrov na sekundo.

V četrtek so iz Občine Dravograd sporočili, da so v pripravljenosti zaradi napovedi naraščanja Drave in da bodo s sireno opozorili na nevarnost, ko bo pretok dosegel 1.200 kubičnih metrov na sekundo. Občanom so na voljo vreče in pesek za samozaščito.

Tudi Občina Vuzenica je svoje prebivalce pozvala k samozaščitnemu ravnanju, spomin na katastrofalno poplavljanje Drave iz leta 2012 pa ostaja živ. Prebivalci so opozorjeni in pozvani k ukrepanju, da bi preprečili večjo škodo in zavarovali svoje premoženje.