Dr. Milan Zver: Poudarek na mladinskih programih in geopolitičnih izzivih Evrope

Slika je simbolična in je ustvarjena s pomočjo AI orodja.

V nedavnem pogovoru v okviru “Studio Evropa”, je evropski poslanec dr. Milan Zver razpravljal o ključnih dosežkih in izzivih sedanjega mandata Evropskega parlamenta. Osrednji poudarek njegovega govora je bil na pomembnosti programa Erasmus+ in geopolitičnih spremembah, s katerimi se sooča Evropa.

 

Dr. Zver je izpostavil, da je Erasmus+ eden izmed najuspešnejših programov EU, ki se ukvarja z izobraževanjem, športom in mladinsko politiko. Kot poročevalec tega programa je bil ključen v prizadevanjih za podvojitev njegovega proračuna in sedaj si prizadeva za njegovo trikratno povečanje. Po njegovih besedah trenutno 75% projektov na področju mladinske politike ni realiziranih zaradi pomanjkanja sredstev, kar naj bi se v prihodnosti spremenilo.

Dr. Zver je prav tako omenil program Discover EU, ki omogoča brezplačna potovanja mladim po Evropi, ter poudaril, da udeležba v programu Erasmus+ mladim prinaša številne koristi, kot so večja uspešnost v življenju, boljše možnosti zaposlitve in večja družbena angažiranost.

Glede geopolitične situacije je dr. Zver izrazil zaskrbljenost zaradi oslabljene vloge Evrope na svetovnem odru. Omenil je številne izzive, s katerimi se sooča kontinent, vključno z ekonomskimi krizami, terorističnimi napadi, migrantsko krizo, pandemijo COVID-19, vojno v Ukrajini in poslabšanimi odnosi z Ameriko. Poudaril je, da je Evropa v primerjavi z desetletjem prej v slabšem položaju.

Kot stalni poročevalec Evropskega parlamenta za skrbniške sklade je dr. Zver izpostavil nedavno finančno pomoč Siriji in regiji, namenjeno urejanju migrantske problematike. Poudaril je, da EU namerava nameniti 79 milijard evrov državam na Bližnjem vzhodu in v Afriki, da bi se tako zaustavile ilegalne migracije.

V zaključku je dr. Zver spregovoril o potrebi po političnih spremembah znotraj Evropskega parlamenta. Izrazil je mnenje, da bi se morala Evropska ljudska stranka (EPP) bolj odpreti proti desnim strankam, da bi se izboljšala kakovost sprejetih dokumentov. Ob koncu je potrdil svoje nadaljnje politične ambicije, izražajoč željo, da bi ponovno vodil listo Slovenske demokratske stranke na prihodnjih evropskih volitvah.

MR