Dr. Milan Zver obtožuje EU uporabe dvojnih meril na področju vladavine prava

Evropski poslanec dr. Milan Zver je nedavno izrazil ostro kritiko do Evropske unije, obtožujoč jo uporabe dvojnih meril pri obravnavi vprašanj vladavine prava. V svoji izjavi je posebej izpostavil, kako je po njegovem mnenju instrument vladavine prava postal politično orodje v rokah evropske levice. Ta naj bi ga, po Zverovih besedah, uporabljala za sistematični boj proti politični desnici, kar je še posebej izrazito v primeru Slovenije.

 

Zver je poudaril obisk podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, ki je po njegovem prepričanju vplival na odločitve ustavnega sodišča glede zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV). Po tem obisku je ustavno sodišče sprostilo zakon o RTV, kar je vladi po njegovih besedah omogočilo odpustitev novinarjev in zamenjavo vodstva RTV s posamezniki, ki so ideološko blizu trenutni vladi. Dr. Zver trdi, da so takšni ukrepi pripeljali do enostranskega poročanja na RTV, ki favorizira aktualno vlado in njeno politiko.

Nadalje je Zver kritiziral tudi samostojno poročilo o vladavini prava v EU, v katerem po njegovem mnenju niso obravnavana ključna vprašanja, kot so javni pozivi premiera Roberta Goloba po “očiščenju” janšistov iz različnih sistemov. Takšna retorika in dejanja po njegovem mnenju kažejo na resne probleme z vladavino prava v Sloveniji, ki pa jih poročilo EU popolnoma ignorira.

Posebno pozornost je poslanec namenil tudi ravnanju poročevalke Sophie In’t Veld, ki po njegovem mnenju v času aktualne vlade ne vidi problemov z vladavino prava ali svobodo medijev, medtem ko je v času prejšnje vlade Janeza Janše pozivala k nujnim misijam za ugotavljanje dejstev in sankcioniranju Slovenije. Zver meni, da takšna dvojna merila ne samo da škodijo ugledu EU, ampak tudi krepijo evroskepticizem med državljani.

Kot zaključek svojih pripomb je dr. Milan Zver izpostavil, da je zaradi teh razlogov glasoval proti poročilu o vladavini prava v EU. Po njegovem mnenju poročilo ne odraža resničnega stanja in problemov vladavine prava, ampak služi kot politično orodje za napade na določene politične sile znotraj Unije.

MR