Dr. Milan Zver kritično o govoru Ursule von der Leyen: “Premalo je bilo naslovljenih konkretnih problemov običajnega človeka”

Dr. Milan Zver, foto: SDS

V Strasbourgu je potekalo septembrsko plenarno zasedanje, kjer je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen spregovorila o stanju v Evropski uniji. Njen govor je naletel na kritike s strani evropskega poslanca dr. Milana Zvera. Po njegovem mnenju govor ni naslovil konkretnih problemov, s katerimi se sooča običajen človek.

 

Dr. Zver je v svojem odzivu primerjal govore, ki so bili izrečeni v zadnjem tednu. Opozoril je na govor Friedricha Merza, prvaka CDU v Bundestagu, ki je kritično ocenil nemško gospodarsko politiko. Poudaril je, da Merzov govor predstavlja prekinitev z dolgoletno paradigmo Angele Merkel in je prelomen tudi na evropski ravni.

Po mnenju dr. Zvera je Ursula von der Leyen v svojem govoru izpostavila le “puhlice” in ni obravnavala resnih izzivov, kot so migracije, konkurenčnost EU gospodarstva in vladavina prava. Kritiziral je tudi stališče Evropske komisije do ekonomske politike in poudaril potrebo po bolj jasnem in konkretnem nagovoru Evropejcev s strani predsednice.

V zaključku je dr. Zver izrazil prepričanje, da za težave EU niso krivi le zunanji dejavniki, temveč tudi slabe ekonomske politike, ki izvirajo iz Evropske komisije.

MR