Dr. Milan Zver: Evropska komisija se izmika s svojo netransparentnostjo in ignoranco

Dr. Milan Zver, foto: SDS

Evropski poslanec, dr. Milan Zver, je skupaj s poslanko Romano Tomc in Francem Bogovičem septembra naslovil Evropsko komisijo v zvezi s kadrovskimi spremembami na RTV Slovenija, ki so po njihovem mnenju vplivale na uredniško neodvisnost. Vprašali so, ali bo Komisija raziskala razmere na RTV in kako bo zagotovila medijsko pluralnost in neodvisnost na nacionalni ravni.

 

Današnji odziv Komisije je bil v očeh poslancev nezadovoljiv. Komisija je v svojem odgovoru poudarila, da bo nadaljevala s spremljanjem svobode medijev in medijske pluralnosti v državah članicah ter izdala priporočila za odpravo sistemskih pomanjkljivosti.

Dr. Zver je bil kritičen do odziva, trdil je, da “edina doslednost Evropske komisije v tem mandatu je njena netransparentnost in ignoranca.” Opozoril je na dvojna merila Komisije in poudaril, da so prihajajoče evropske volitve ključne za prihodnost EU. Po njegovem mnenju je evropski način življenja trenutno pod veliko grožnjo, zato je nujno, da se v naslednjem mandatu drastično spremeni politika v Evropskem parlamentu.

MR