Dnevi poezije in vina

Mistika majhnih krajev, ko oči odprejo, ko pade tema in se prižgeta kultura in kulinarika

 

Na letošnjem, že šestindvajsetem festivalu Dnevi poezije in vina, ki se pričanja 22. avgusta, bo nastopilo 20 pesnic in pesnikov iz 10 držav. 

Glavnina dogajanja bo potekala na Ptuju, ki se v času festivala prelevi v prestolnico poezije, nekatere dogodke pa bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Krško, Vitomarci, Juršinci, Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Ivanjkovci, Belo, Selce, Petanjci, Janški vrh in Potrna v Avstriji.

Kaj je tako posebnega v razgretih poletnih večerih, raznolikih kulturnih festivalih ter majhnih mestih in krajih, da se Slovenke in Slovenci tako množično zgrinjamo na prizorišča, ki združujejo prej našteto? Poezija in vino na Ptuju, grozljivke in žlahtna kapljica v Ljutomeru, pivo in pop glasba v Laškem. Kulinarično – filmski čut pa veliko rojakov povleče tudi čez mejo, v istrsko Toskano – Motovun. Tam se za srednjeveškim obzidjem predajajo filmskim užitkom ob spremljavi tartufov. Zakaj čari malih mest v polnosti zažarijo šele ob tovrstnih dogodkih, čez leto pa večkrat ostajajo spregledani? So prestižni kulturni festivali na neki način res le druga oblika vaških veselic? Kaj je razlog, da je kultura toliko bolj mamljiva v spremljavi hrane in pijače in ali Slovenci sploh razumemo, kaj je to kulturni turizem ter v kakšni meri znamo prodati svoje avtorske produkte, na katere smo tako zelo ponosni?

Na Beletrinini debati bodo o vsem tem govorili v duhu festivalskega dogajanja, saj bo zadnji teden avgusta Ptuj v znamenju 26. festivala Dnevi poezije in vina. V torek, 23. avgusta, ob 19. uri bodo z zanimivimi gosti lovili zadnje sončne žarke na Južnem dvorišču Dominikanskega samostana na Ptuju. Na debati bodo sodelovali etnolog prof. dr. Janez Bogataj, pisatelj Tone Partljič in prof. dr. Maja Uran Maravić s Fakultete za turistične študije. Beletrinino debato bo vodila novinarka Valentina Plaskan.

Dogodek bo potekal hibridno, v živo in preko Beletrininega kanala YouTube.

Vir: www.ptuj.si

Preberite še:

Temu ne bodo ubežali niti tisti z najnižjimi plačami- znižale se bodo plače, tudi minimalne!!!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Prihaja recesija? Revščina je pred vrati! Kje smo z evropsko minimalno plačo?

Smrtna nesreča deklice v Markovcih vrh ledene gore: Se bo na…

 

MR