Divjanje narave in moč slovenske solidarnosti

Slovenijo je v preteklem tednu močno prizadelo neusmiljeno divjanje narave, ki je povzročilo ogromno materialno škodo in izgubo življenj. Med mnogimi, ki so priskočili na pomoč, je bil tudi vodja opozicije, Janez Janša. V nadaljevanju članka preberite izsek komentarja Jureta Šeška iz Radia Ognjišče, tudi o Janševi vlogi in odzivih javnosti na njegovo udeležbo v reševalni akciji.

 

Jure Šeško nas spomni na silovito divjanje narave, ki je zadelo Slovenijo in preplavilo vse medijske kanale.

“Pokazala je, kako neznaten je lahko človek pred mogočno močjo narave,” opozarja avtor.

Srd, strah in nemoč so bili čutiti povsod. Vendar, v tem trenutku pretresa in uničenja, se je Slovenija združila.

Nedavno ujmo je spremljala ocena škode, ki se je povzpela na milijarde evrov. Šeško nas opozarja, da sta človeško življenje in solidarnost neprecenljiva.

“Objem je več vreden kot tisoč besed,” pravi.

V času krize pa je bil objem le začetek; ljudje so potrebovali konkretne akcije, in Slovenija se je odzvala. Kot poudarja avtor, ”

Več od objema je gotovo ponujena pomoč.”

Pohvalil je prostovoljne gasilce, pripadnike Civilne zaščite, vojske, policijo in mnoge druge, ki so v času stiske priskočili na pomoč.

Šeško pravi: “Pretresljivo je videti strah v očeh ljudi, a hkrati čudovito, kako lahko ujma prinese tudi kaj dobrega – solidarnost slovenskega človeka.”

V središču teh dogodkov je bil tudi Janez Janša, vodja opozicije, ki je skupaj s svojo družino aktivno sodeloval v reševalnih naporih. Po besedah Jureta Šeška iz Radia Ognjišče, je Janša skupaj z družino v delovni obleki prišel na prizorišče in se fizično vključil v čiščenje in pomoč. Fotografija umazanega Janše, ki se trudi pomagati, je hitro zaokrožila na družbenih omrežjih in sprožila različne odzive javnosti.

»Vodja opozicije« je bil v nedeljo le »Janez« z umazanimi čevlji. Da je prišel pripravljen na pomoč, garal do večera, da si je delovno oblačilo umazal tako, kot Iztok, Andraž, Neža, Jože in vsi ostali. Pri delu, z blatom, ki smo ga prenašali iz poplavljenih prostorov. Brez PR-ovcev je bil, brez želje po fotografiranju, brez vsega, kar so mu ob naši objavi slabega pripisovali. Prišel je z ženo in otrokoma

Medtem ko so številni komentatorji opozarjali na iskreno pomoč politika, so se našli tudi takšni, ki so njegovo prisotnost videli kot priložnost za samopromocijo. Kljub različnim mnenjem je jasno, da je vsaka roka, ki je pripravljena pomagati v takih časih, dragocena. Avtor se sprašuje, zakaj zlobni komentarji dobijo toliko pozornosti.

Objave prostovoljcev v teh dneh lahko predstavljajo vzpodbudo ostalim, morda predstavljajo kak droben obliž na rame prizadetim.

Zaključuje z mislijo, da je v teh težkih časih najpomembneje, da ljudje pozabijo na razlike in se združijo. Jure Šeško s svojim komentarjem na Radio Ognjišče ponuja pomembno perspektivo: v časih krize je pomembno združiti moči, pokazati sočutje in pomagati tistim v stiski.