Direktor Frontexa o meji: Noben zid ne more preprečiti nelegalnega prečkanja

Evropski poslanec dr. Milan Zver je izrazil dvome glede primernosti direktorja Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) Hansa Leijtensa za vodenje te agencije. Zver je na Evropsko komisijo naslovil poslansko vprašanje, v katerem izpostavlja nedavne izjave Leijtensa v intervjuju za Berliner Zeitung. Leijtens je namreč izjavil, da “noben zid, nobena ograja, nobeno morje ne more preprečiti nelegalnega prečkanja meja.”

 

Dr. Zver v poslanskem vprašanju opozarja, da če izjave direktorja odražajo njegove vrednote in prepričanja, so te v nasprotju z osnovnim poslanstvom agencije Frontex, ki vključuje zaščito evropskih meja pred nelegalnimi prehodi in kriminalom. Poslanec je izrazil skrb, da bi takšna prepričanja lahko vplivala na učinkovitost agencije pri izpolnjevanju svojih glavnih nalog, kot so pomoč državam članicam pri upravljanju zunanjih meja, preprečevanje nezakonitih migracij in boj proti čezmejnemu kriminalu.

Dr. Zver je še dodal, da si ob ustanavljanju Frontexa in kasnejšem kadrovskem krepitvi agencije zaradi povečanega migracijskega pritiska na evropske meje niso predstavljali, da bi lahko agencijo vodil nekdo, ki meni, da ni orodja za odvračanje migrantov od nelegalnega prečkanja meja. Ta izjava odpira vprašanja o primernosti Leijtensa za položaj direktorja agencije, ki je ključna za varnost zunanjih meja Evropske unije.