Napetost in nevarnost zaradi ilegalnih migrantov narašča iz dneva v dan

Včerajšnji dan je bil za policiste posebej naporen, saj so bili priča več primerom nezakonitega prestopa meje. Na Maistrovi ulici v Mariboru so malo pred 14. uro prijeli državljana Pakistana, ki je vstopil v Republiko Slovenijo brez ustreznih dokumentov. Po postopku je podal vlogo za mednarodno zaščito.

 

Kasneje, ob 18. uri, so policisti med kontrolo na železniški postaji v Mariboru ugotovili, da je tudi državljan Sirije nezakonito vstopil v državo. Tudi on je v postopku zaprosil za azil. Oba migranta sta bila po zaključku postopka odpeljana v azilni dom.

Situacija se je nadaljevala ob 19. uri v kraju Drenovec, kjer so policisti Policijske postaje Gorišnica prijeli šest državljanov Sirije, ki so prav tako nezakonito prečkali slovensko mejo. Tudi ti migranti so podali vlogo za mednarodno zaščito in so bili po zaključenih postopkih odpeljani v azilni dom.

Ta zaporedja dogodkov so dodatno potrdila strahove lokalnega prebivalstva, zlasti v obmejnih območjih, kjer se pripravlja gradnja novega azilnega centra. Občutki negotovosti in zaskrbljenosti so še posebej izraženi med prebivalci Središča ob Dravi, kjer vlada premiera Roberta Goloba načrtuje izgradnjo omenjenega centra. Lokalne skupnosti so izrazile ogorčenje nad vladijo migracijsko politiko, ki po njihovem mnenju neposredno vpliva na varnost in kakovost življenja v regiji.

MR