Napet obisk ministra in direktorja policije v Središču ob Dravi: Prebivalci jasno proti azilnemu centru

V Središču ob Dravi je v popoldanskih urah prišlo do napetega srečanja med lokalnimi prebivalci in visokimi predstavniki vlade – ministrom za notranje zadeve, Boštjanom Poklukarjem, ter generalnim direktorjem policije, Senadom Jusićem. Obisk, ki je sledil njuni predhodni prisotnosti na Policijski postaji v Ormožu, je bil namenjen obravnavi pereče teme načrtovanega azilnega centra v občini. Kljub zagotovilom o varnosti je med prebivalci vladalo očitno nezadovoljstvo.

 

Zbirka občanov pred občinsko zgradbo, opremljena s transparenti in jasnim sporočilom, je ministru in direktorju policije poslala neposredno sporočilo: nezadovoljstvo z vladnimi odločitvami glede azilnega centra in občutek zapostavljenosti s strani države. Očitki so se nanašali na domnevno prednostno obravnavo migrantov v škodo varnosti in blaginje lokalnih prebivalcev.

V razpravah z županom Tonijem Jelovico in Občinsko upravo ni prišlo do zbližanja stališč, a minister Poklukar je vztrajal pri zagotavljanju varnosti. Kljub temu je odziv občanov nakazal globoko razdvojenost med občinskimi predstavniki in državno politiko.

Župan Jelovica je poudaril nasprotovanje lokalne skupnosti do vzpostavitve azilnega doma, ki bi, po načrtih, gostil do 150 ljudi. Ta nasprotovanje ni samo stališče občinskega sveta, ampak odraža tudi splošno mnenje prebivalcev, ki si azilnega doma ne želijo.

Minister in generalni direktor policije sta ob obisku nekdanjega mejnega prehoda z Republiko Hrvaško izpostavila napore za zagotovitev varnosti in reda. Kljub temu ostaja vprašanje, kako bo vlada obravnavala jasno izraženo voljo lokalne skupnosti in kakšne bodo posledice za politično klimo v Sloveniji.

Ta dogodek ni le lokalno vprašanje, ampak postavlja tudi širše vprašanje o odnosu med državnimi odločitvami in potrebami lokalnih skupnosti. Medtem ko vlada zagotavlja varnost in skladnost z mednarodnimi obveznostmi, je jasno, da je potrebno več dialoga in razumevanja med vsemi vpletenimi stranmi, da se najdejo skupne rešitve, ki bodo upoštevale tako varnostne kot tudi človeške vidike te kompleksne tematike.

MR