Delo policistov za Silvestrovo 2023

V zadnjih 24 urah, na silvestrski večer, je bila policija v Sloveniji izjemno zaposlena. Na interventni številki ‘113’ so zabeležili 1.352 klicev. Med 556 interventnimi dogodki so obravnavali 52 prometnih nesreč, 90 kršitev javnega reda in miru ter 53 kaznivih dejanj.

 

Iz prometnih nesreč je v 44 primerih nastala samo premoženjska škoda, v 6 nesrečah so bili udeleženci lažje poškodovani, v 2 pa huje. Zaradi hujših prekrškov v cestnem prometu so policisti zasegli 5 vozil, enega voznika pa so pridržali zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

V primerih kršitve javnega reda in miru so opravili 49 intervencij na javnih mestih in 41 v zasebnih prostorih. Trije kršitelji so bili pridržani po nadaljevanju prekrška kljub opozorilom.

Policija je izrekla ukrep prepovedi približevanja dvema osebam za zaščito žrtev nasilja v družini. Med kaznivimi dejanji so zabeležili 19 poškodb tuje lastnine, 13 vlomov, 9 tatvin, 5 groženj, 4 primere nasilja v družini, 1 povzročitev telesne poškodbe, 1 ponarejanje listin in 1 drzno tatvino.

Kar se tiče nezakonitega prehoda meje, je bilo obravnavanih 209 oseb, od tega 190 na območju PU Novo mesto in 19 na območju PU Maribor. Večina je bila državljanov Sirije (103), Maroka (29) in Turčije (25).

Na območju Maribora je silvestrska noč minila sorazmerno mirno. Policisti so bili prisotni na javnih prireditvah, kjer niso beležili večjih kršitev. Prejeli so 9 prijav, ki so se nanašale na uporabo pirotehničnih sredstev in požare, štiri od teh prijav so bile povezane s požari zabojnikov ali podrasti, ki bi lahko nastali zaradi uporabe pirotehnike.