Danes se v Planici s kvalifikacijami začenja 26. svetovno prvenstvo v smučarskih poletih.

Pričeli so se skoki v Planici

Planica tekmo za odličja gosti sedmič v svoji zgodovini, letošnje tekmovanje pa je v marsičem posebno, med drugim tudi v tem, da bo letalnica bratov Gorišek prvič osvetljena z žarometi.

 

Organizatorji sporočajo, da se soočajo z velikimi izzivi. Največji poudarek je na varnosti zdravja vseh udeležencev, saj vsi stremijo k preprečevanju širjenja covid-19. ”Planičarjem” jo je nekoliko zagodel še sneg – v noči iz srede na četrtek ga je zapadlo kar 75 centimetrov. Kljub vsemu so letalnico uspeli dobro pripraviti, kar je omogočilo, da so se prvi letalci vseeno že v sredo lahko spustili po zaletu.

Najdaljši skok je uspel Lovru Kosu, ki je pristal pri 225 metrih, vsega skupaj pa je bilo zabeleženih devet poletov čez magičnih 200 metrov. S tem je bilo potrjeno, da je vse pripravljeno na začetek največjega športnega dogodka na slovenskih tleh v letu 2020.

Jutri bomo na dveh uradnih treningih spremljali 61 tekmovalcev iz 15 držav, med njimi tudi šest slovenskih orlov, Anže Lanišek, Timi Zajc, Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Žiga Jelar in Domen Prevc. Treningom danes sledijo kvalifikacije za posamično tekmo, na kateri bodo nastopili po največ štirje tekmovalci iz vsake države ter peterica Norvežanov po zaslugi zadnjega svetovnega prvaka v poletih, Daniela Andréa Tandeja.

Čeprav tekmovanja letos ne bomo mogli spremljati v živo, bomo za naše orle lahko vseeno glasno navijali pred televizijskimi zasloni. Tekmovanje v Planici si bodo znova lahko ogledali gledalci širom sveta. Iz doline pod Poncami se bo javljalo 8 tujih televizijskih hiš, za besede in fotografije iz Planice pa bo skrbelo 35 novinarjev in fotografov. To je seveda precej manjša številka kot smo je vajeni, saj so bil organizatorja zaradi epidemije primorani omejiti število prisotnih predstavnikov medijev.

Srečno vsem tekmovalcem, verjamemo, da bo prvenstvo tudi letos izpeljana več kot odlično.

Preberite še:

Število hospitaliziranih upada! Na Ptuju izredno visoko število okuženih! Umrlo 49…

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

NOVO pravilo glede nošenja mask! Šali in rute več niso dovolj!
Največ se jih okuži na delovnem mestu!

 

MR