Število hospitaliziranih upada! Na Ptuju izredno visoko število okuženih! Umrlo 49 bolnikov, pozitivnih 1849!

Kako bo potekalo življenje v jeseni? Foto: Pixabay

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mateja Ribič ter vladni govorec Jelko Kacin.

 

Včeraj je bilo pri 6410 opravljenih testiranjih potrjenih 1849 pozitivnih testov. Delež znaša 28,8 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 1258 bolnikov, 24 manj kot v torek, od tega 189 na oddelkih za intenzivno nego, kar je 9 manj kot dan prej. Umrlo je 49 bolnikov, 39 v bolnišnicah in 10 v domovih za starejše.

Glede na število novih okužb s SARS-CoV-2 na včerajšnji dan izstopajo naslednje občine: Brežice – 30, Celje – 45, Dravograd in Ivančna Gorica – 22, Koper – 23, Krško – 31, Laško – 24, Lenart – 23, Murska Sobota – 21, Novo mesto – 42, Polzela in Slovenj Gradec – 33, Ptuj 35, Slovenska Bistrica – 68, Šentjur – 55, Velenje – 34, Žalec – 30, Ljubljana – 169 in Maribor – 84.

Magajne je naprej poudarila, da dnevno število okužb z novim koronavirusom se ne zmanjšuje, glavni razlog za to naj bi bila zasebna druženja. Hitri testi za zaposlene se domovih za starejše že izvajajo, ministrstvo izvaja tudi razpis za določitev izvajalcev, ki bi testiranja lahko izvajali z mobilnimi ekipami. Glede zaostrovanja zahtev dveh sindikatov s področja zdravstvene nege bo ministrstvo storilo vse, da bi na nekatere zahteve odgovorilo čim prej. Razpis za nabavo prve količine hitrih testov še ni zaključen, pogajanja še tečejo, dobava bo izvedena, kot bo določeno v pogodbi. Testi bodo namenjeni za skupine, za katere je hitro testiranje najpomembnejše.

V DSO je ozdravelo že 4.235 stanovalcev

Stanje v domovih za starejše in ukrepe na tem področju je predstavila Ribič. V domovih za starejše so bili včeraj na novo ozdravljeni 104 stanovalci in 39 zaposlenih, od tega 26 zdravstvenih delavcev. Skupno je v drugem valu epidemije, torej od 20. julija do včeraj novi koronavirus prebolelo in ozdravelo 4.235 stanovalcev in 1.903 zaposleni, od tega 1.237 zdravstvenih delavcev. Včeraj je bilo v domovih za starejše na novo okuženih 106 stanovalcev, aktivno okuženih je trenutno skupno 2.572. Na novo okuženih je bilo tudi 68 zaposlenih, od tega 33 zdravstvenih delavcev, aktivno okuženih med zaposlenimi je skupno 1.076.

Za povečanje števila strokovnih kadrov v domovih za starejše je bilo v PKP4 namenjenih približno 26 milijonov evrov. Iz tega naslova je bilo v obdobju od avgusta do oktobra sklenjenih 367 novih pogodb o zaposlitvi, v povprečju 134 udeležencev je bilo na mesečni ravni udeleženih v programu javnih del, opravljenih je bilo 5.096 delovnih ur iz naslova začasnega in občasnega dela ter 72.476 delovnih ur študentov in dijakov.

Včeraj je bilo objavljeno tudi javno povabilo za program javnih del za leto 2021 za dodatne kadre v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah, ki bo odprto od 16. decembra. Dela bodo prednostno vezana na izvajanje pomoči pri opravljanju temeljnih in podpornih življenjskih opravil, med drugim tudi na zagotavljanje pomoči pri vzpostavitvi in ohranjanju socialnih stikov uporabnikov s svojci. V program naj bi bilo vključenih predvidoma 950 oseb, razpoložljiva višina sredstev znaša 4 milijone evrov. Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje bo vloge obravnaval prednostno. Danes bo objavljeno klasično javno povabilo za programe javnih del, ki predvideva vključitev 4.000 oseb, razpoložljiva višina sredstev znaša 14,8 milijona evrov.

Izplačanih 335,4 milijone evrov!

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje je po posameznih mesecih od marca do 10. decembra 2020 izplačal skupno 335,4 milijona evrov približno 36.200 delodajalcem za 236.000 zaposlenih. Ker si na zavodu prizadevajo, da delodajalci čim prej pridejo do finančne pomoči, je tudi v decembru predvidenih več izplačil.

Naslednje izplačilo delodajalcem na podlagi interventnih ukrepov bo 17. decembra za ukrep čakanje na delo ter karanteno in višjo silo, v decembru so predvidena izplačila tudi 24. in 30. decembra. Takrat bodo delodajalcem izplačane tudi subvencije za skrajšani delovni čas. V okviru portala SPOT je vzpostavljen nov elektronski obrazec za delodajalce o nameravanem organiziranju dela na domu, s čimer je poenostavljen postopek obveščanja Inšpektorata Republike Slovenije za delo.

Preberite še:

Največ se jih okuži na delovnem mestu!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Število hospitaliziranih upada! Na Ptuju izredno visoko število okuženih! Umrlo 49…
Intervju predsednika vlade Janeza Janše za madžarski tednik Mandiner

 

MR