Danes in jutri informativni dnevi za bodoče dijake in študente

dijaki, študenti, informativni-dan

Srednje šole in fakultete bodo danes in jutri v znamenju informativnih dnevov, na katerih se bodo bodoči dijaki in študenti seznanili s srednješolskimi in študijskimi programi, ki jih zanimajo. Pri tem jim bodo pomagali kolegi iz študentskih organizacij in dijaške skupnosti. Za bodoče študente je na voljo 18.481 mest, za dijake 23.644.
Informativni dnevi priložnost za pridobitev kar največ informacij o prihodnjem izobraževanju
Na informativnem dnevu se bodo bodoči študenti in dijaki lahko podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja. Informativni dnevi bodo na večini srednjih šol v petek potekali ob 9. in 15. uri, v soboto pa ob 9. uri.
Dijake in študente pričakujejo tudi na informativnih dnevih v Ptuju in Ormožu
Danes in jutri bo živahno tudi na informativnih dnevih v Šolskem centru Ptuj, na Gimnaziji Ptuj in Gimnaziji Ormož. Na šolah, ki so objavile vabila na informativne dneve, dijakom in tudi študentom obljubljajo podrobno predstavitev programov, ogled šole in predstavitev možnosti nadaljevanja šolanja.

V Šolskem centru Ptuj, kjer ponujajo vpis v Biotehniško šolo, Ekonomsko šolo, Elektro in računalniško šolo, Strojno šolo in Višjo strokovno šolo na Vičavi, bodo predstavitve potekale danes ob 9. in ob 15. uri ter v soboto ob 9. uri.

Od skupno 23.644 razpisnih mest je za prihodnje šolsko leto v programih splošnih gimnazij na voljo 5782 mest, od tega v zasebnih šolah 504. V programih strokovnih gimnazij, kamor sodijo tehniška, umetniška gimnazija in ekonomska gimnazija, je razpisanih 1306 mest. Skupaj je v programih splošnih in strokovnih gimnazij razpisanih 7088 mest.
Informativni dnevih tudi na fakultetah
Danes bodo tudi fakultete bodočim študentom odprle vrata. Tisti, ki bodo v petek obiskali fakultete mariborske univerze, se bodo lahko po pomoč obrnili na tamkajšnjo študentsko organizacijo, katere člani bodo na voljo pred fakultetami. Informatorji, v prepoznavni modri barvi ter s sloganom Mene vprašaj, bodo delili letake dobrodošlice s pomembnimi datumi in bodoče študente usmerjali do želenih fakultet. Ključne informacije so še na spletni strani ŠOU v Mariboru v Bruc priročniku, dijaki si bodo lahko ogledali tudi spletni zemljevid Študentsko mesto Maribor.
Za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe je za prihodnje študijsko leto na voljo 18.481 mest za redni in izredni študij, kar je 660 mest manj kot lani. Največ mest, več kot 9000, je razpisala ljubljanska univerza. Za tujce, ki ne prihajajo iz EU, je na voljo nekaj manj kot 2000 mest.
Dan odprtih vrat študentskih in dijaških domov
V okviru letošnjih informativnih dnevov bodo na univerzah tudi dnevi odprtih vrat študentskih domov, kjer bodo stanovalci bodočim študentom predstavili utrip študentskega življenja in jih povabili na voden ogled študentskih naselij. Dan odprtih vrat bo v petek na sedežu študentskih domov univerz. Prav tako bo dan odprtih vrat dijaških domov, ki so sicer namenjeni dijakom, a tudi študentom višjih šol, ki zaradi študija na oddaljeni šoli začasno bivajo izven domačega okolja. V dijaških domovih je za prihodnje šolsko leto za novince sicer predvidenih skupaj 2328 mest, lani 2382. Rok za prijavo v dijaški dom pa je 5. april.
TM, Vir: STA