Cianobakterije v Gramoznici Green Lake

Alge in cianobakterije so del naravnega ekosistema vodnih teles že milijone let. Po včerajšnjem sestanku na Nacionalnem inštitutu za biologijo in analizah vzorčenja iz Gramoznice Green Lake želimo javnost seznaniti s sledečimi ugotovitvami:

 

  1. Naravni pojav: V Gramoznici Green Lake je bilo opaženih več zgoščenih oblog, ki smo jih po domače imenovali “alge”. Analize so pokazale, da gre za kombinacijo mahov, gliv, različnih alg in drugih mikroorganizmov, med katerimi je bilo samo 30% cianobakterij.
  2. Brez toksinov: Vzorci vzeti iz oblog niso vsebovali nobenih strupov, kot so potrdili v Italijanskem laboratoriju.
  3. Bentoške in Planktonske cianobakterije: Medtem ko večina cianobakterij v naravi (90%) sodi med planktonske, so bentoške cianobakterije (10%) tiste, ki se naseljujejo na kamnih in se pojavljajo v čistih vodah, kot je Gramoznica Green Lake.
  4. Varnostni ukrepi: V Švici obstaja pravilo, ki odsvetuje plavanje v vodi, kjer zaradi prisotnosti planktonskih cianobakterij ne vidite svojih prstov do kolen. V Gramoznici Green Lake planktonskih cianobakterij ni.
  5. Kakovost vode: Gramoznica Green Lake je znana po svoji izjemno čisti vodi, ki omogoča svetlobi prodor do dna jezera. To ustvarja idealne pogoje za rast bentoških cianobakterij.
  6. Varovanje zdravja: Kljub temu da cianobakterije same po sebi niso škodljive, je priporočljivo upoštevati osnovne varnostne ukrepe in se izogibati zaužitju oblog. Prav tako je pomembno skrbeti za varnost hišnih ljubljenčkov ob kopanju v takih vodah.
  7. Nadzor nad kakovostjo: Občina Kidričevo redno izvaja monitoring kopalnih vod. Rezultati Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Maribor doslej niso pokazali nepravilnosti in voda ustreza standardom za naravne kopalne vode.

Zahvaljujemo se vsem občanom za njihovo potrpežljivost in razumevanje ter jih prosimo, naj upoštevajo zgornje nasvete za varno in prijetno izkušnjo ob obisku Gramoznice Green Lake.

MR