Brez “novih obrazov” bi bili v Sloveniji bolje – plače in pokojnine višje za tretjino

Predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša je v nedavnem intervjuju za VTV Vašo televizijo izrazil prepričanje, da bi bile plače in pokojnine v Sloveniji lahko za tretjino višje, če ne bi državo vodili “novi obrazi”, ki po njegovem mnenju niso izpolnili pričakovanj. Janša, ki je Slovenijo vodil v več mandatih, poudarja, da je vsakič, ko je bil on na oblasti, prišlo do dvigovanja plač in pokojnin, kar dokazuje njegovo sposobnost vodenja države.

 

“Več kot dve desetletji imamo v Sloveniji poskus novih obrazov. Nekoga se kar razglasi za vrhunskega menedžerja ne glede na to, ali je to res ali ne. Na to pa se veže velikanska pričakovanja, kaj vse se bo zgodilo čez noč. Iz vseh vetrov se nabere kandidate, ki se prvič srečajo, ko so izvoljeni, in to enostavno ne deluje,” je kritičen Janša.

Dodaja, da je vodenje države ali vlade zahtevnejše kot vodenje katerega koli podjetja, in poudarja, da je stabilnost ključnega pomena za napredek in razvoj države.

SDS, kot pravi Janša, predstavlja najuspešnejši politični projekt v samostojni Sloveniji, saj je edina stranka, ki obstaja več kot en mandat in ima več kot deset poslancev. V teh 35 letih je bilo po njegovih besedah v veliki meri prisotno obdobje rasti in stabilnosti.

“Za vsak politični prostor, za vsako državo, vsako skupnost, za družino, če hočete, je stabilnost nekaj, kar omogoča tako mirno življenje kot tudi napredek in razvoj.”

Janša izraža prepričanje, da bi bilo boljše, če bi Slovenija imela dvokrožni večinski volilni sistem, kar bi pomenilo, da bi volivci v nekem okraju izvolili nekoga v parlament šele s tem, da bi dobil večino glasov v tem okraju. S tem bi, po njegovem mnenju, imeli stabilnejše vlade in kakovostnejšo sestavo državnega zbora.

Poudaril je tudi, da so trenja med koalicijskimi strankami in znotraj samih strank ter napovedal, da bo Slovenija verjetno šla na predčasne volitve.

“Naše plače bi bile lahko za tretjino večje, pa pokojnine tudi, če ne bi bilo teh eksperimentov,” je prepričan Janša, kar še enkrat potrjuje njegovo stališče, da je pod njegovim vodstvom Slovenija dosegala boljše rezultate.

Janša je izpostavil tudi pomen gradnje drugega bloka jedrske elektrarne in podprl idejo, da mora biti prehod na zeleno energijo razumen. Kritičen je do hitrih obljub in neustreznih ukrepov, ki škodujejo evropskemu gospodarstvu, ter izpostavlja, da je ključ do rešitve v Bruslju.

Na koncu je Janša napovedal budnico zaradi različnih težav, s katerimi se Slovenija sooča, vključno z afero sodna stavba in nezadovoljstvom kmetov zaradi gradnje suhih zadrževalnikov. Poudarja, da je zdaj čas, da Slovenci stopimo skupaj in prevzamemo odgovornost za odločitve, ki se sprejemajo v Bruslju, saj “mi smo Evropa”.

MR