Bonitetni agenciji S&P Global in DBRS Morningstar potrdili bonitetni oceni Slovenije

Bonitetni agenciji S&P Global in DBRS Morningstar sta v petek, 10. junija 2022, Sloveniji potrdili bonitetni oceni AA- oziroma A (high) in stabilne obete.

 

Po pričakovanjih agencije S&P Global bosta slovensko gospodarstvo in javne finance ostala trdna kljub geopolitičnim tveganjem, naraščajoči inflaciji in demografskim nesorazmerjem. Agencija za letošnje leto napoveduje 3,9 %  gospodarsko rast. Javnofinančni primanjkljaj bo po napovedih agencije zanašal 4,9 % in bo odražal smiselno povečanje proračunskih izdatkov za investicije, zdravstveno oskrbo in ukrepe za blažitev energetske draginje.

Dobra kondicija bo kmalu usahnila zaradi nespametnih političnih napovedi nove vlade

Fiskalni svet ocenjuje, da koalicijska pogodba zaradi velike nedorečenosti, tako iz vidika obsega kot glede časovne umeščenosti ukrepov, ne nudi zadostne podlage za načrtovanje ekonomskih subjektov. Fiskalni svet tudi opozarja, da koalicijska pogodba vsebuje nabor pretežno splošno opredeljenih ukrepov, ki presegajo štiriletni mandat.

Nekdanji minister za finance in profesor ekonomije dr. Janez Šušteršič je znan iz časov, ko je Slovenijo reševal pred bankrotom. Je strokovnjak na svojem področju, saj dobro pozna delovanje gospodarstva in javnih financ. S svojimi ugotovitvami poudarja, da višanje davkov vpliva na ekonomsko obnašanje ljudi. Kritičen je tudi do koalicijske pogodbe Roberta Goloba. “Definitivno boste v koalicijski pogodbi našli stvari, kako se bo bolj obdavčilo, ne boste pa našli ene stvari, za katero se bo dalo manj izdatkov,” je pojasnil in dodal, da gre v tem primeru za neracionalno porabo razen v primeru, ko gre za odpuščanje delavcev iz seznama.

Šušteršič je prebral koalicijsko pogodbo, ki jo je pripravila nova vlada. Naprej ga je zmotila že sama neurejenost dokumenta, saj naslovi niso bili smiselno urejeni.

“Če ti ne znaš urediti naslovov, potem ne moreš ljudem očitati, da jih niso videli,” je izpostavil.

“Definitivno boste v koalicijski pogodbi našli stvari, kako se bo bolj obdavčilo, ne boste pa našli ene stvari, za katero se bo dalo manj izdatkov,” je pojasnil in dodal, da gre v tem primeru za neracionalno porabo, razen v primeru, ko gre za odpuščanje delavcev iz seznama.

Koalicijska pogodba je bila še pred samim sprejetjem tarča številnih kritik, še posebej s strani gospodarstva. Med drugim so padli očitki, da bi morala biti ta konkretnejša in da manjkajo neke zaveze. Očitno pa te kritike premierja Roberta Goloba niso ganile. Golob se je namreč arogantno obregnil ob delodajalce na račun njihovega nestrinjanja s spremembo davčne zakonodaje in skrajšanega delovnika, češ da naj ne bi imeli pojma, kako je videti razvito zahodnoevropsko gospodarstvo.

Preberite še:

Zgorel je vrtec

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zakaj so cene goriva poletele v nebo?

4 mega-afere desetletja Roberta Goloba

 

MR