Andrej Kosi: Nasprotujemo zlorabi moči in poslovnika ob avtoritarnosti, ki jo kažeta Gibanje Svoboda in vladajoča koalicija

Poslanec DZ RS Andrej Kosi

Poslanec SDS Andrej Kosi je ostro kritiziral vladajočo koalicijo zaradi zlorabe nujnega postopka pri obravnavi treh zakonov, ki se nanašajo na delovne razmere, tujce in davčno obremenitev. Kosi meni, da je takšna obravnava v nasprotju s Poslovnikom Državnega zbora RS in da gre za očitno demonstracijo moči koalicije.

 

Danes, 25. oktobra 2023, so odbori delovnih teles obravnavali novelacijo treh zakonov, in sicer Zakona o delovnih razmerjih, Zakona o tujcih in Zakona o davku na dodano vrednost. Vsi trije zakoni so se obravnavali po nujnem postopku, kljub temu, da 143. člen Poslovnika Državnega zbora RS predpisuje uporabo takšnega postopka samo v izjemnih okoliščinah.

Slovenska demokratska stranka (SDS) je prepričana, da za takšno obravnavo ni bilo nobenega razloga. Poudarili so, da gre za zakone, ki obravnavajo implementacijo uredbe Evropske unije, privabljajo tujce v Slovenijo in posegajo v slovensko gospodarstvo. Koalicija pa je kljub nasprotovanju sklicala izredno sejo in potrdila, da se zakoni obravnavajo po nujnem postopku, kar Kosi meni, da je nedopustno.

Kosi je izrazil zaskrbljenost nad takšnim postopkom in je dejal, da je to še en dokaz avtoritarnega vedenja vladajoče koalicije in Gibanja Svoboda. Čeprav so na tej seji glasovali za zakon o davku na dodano vrednost, so ga le nekaj minut kasneje umaknili iz obravnave.

SDS se želi oddaljiti od takšnih političnih igric in želi, da se Državni zbor RS drži svojega poslovnika in zakonodaje. Ob sklepu je Kosi poudaril, da bodo nasprotovali vsaki zlorabi moči, poslovnika in nujnega postopka, ki ga kažeta Gibanje svobode in vladajoča koalicija