Ameriške univerze so v zadnjih letih zaprle vrata svojih Konfucijevih inštitutov, pri nas pa?

Visoke šole in univerze po vsej Ameriki so v zadnjih nekaj letih zaprle vrata svojih Konfucijevih inštitutov zaradi vse večjih kritik o povezavi financiranja centrov s kitajsko komunistično vlado, vendar se istočasno ob zapiranju odpirajo nove inštitucije, prav tako financirane s strani Kitajske komunistične partije, le pod drugim imenom. Enega takih imamo tudi v Sloveniji, deluje pa v sklopu Ekonomske Fakultete v Ljubljani, katere dekanja je privrženka Socialnih demokratov. Naključje?

Miselnost Kitajske komunistične partije se vrača v univerzitetne kampuse v Ameriki – Konfucijevi inštituti, ki jih podpirajo komunisti, obnavljajo prizadevanja za oblikovanje ameriških umov, poroča Fox. Pa ne samo ameriških. Enega takih inštitutov imamo namreč tudi v Ljubljani, deluje pa v okviru Ekonomske fakultete. In glede na to, da je dekanja EF Metka Tekavčič, tudi nekdanja predsednica ljubljanskega odbora SD, ne preseneča dejstvo, da prizadevanja za oblikovanje umov segajo tudi do ljubljanskih študentov.

Konfucijevi inštituti v ZDA so običajno na univerzitetnih kampusih z nekaj izjemami, ki delujejo znotraj šolskih okrožij. Njihov cilj, kot navajajo na spletnih straneh, pa je študentom ponuditi pouk o kitajskem jeziku in kulturi, saj napetosti med kitajsko vlado in Združenimi državami dosegajo neprijetno raven, medtem ko ameriški obveščevalci opozarjajo, da je poučevanje jezika in kulture le krinka, ki jo skuša komunistična partija promovirati med zidovi ameriških učilnic. Sodeč po objavljenem poročilu obveščevalcev je univerza, sponzorirana s strani kitajske vlade, dolžna zagotoviti določen učni načrt in izbiro učbenikov. Prav tako pa naj bi bila odgovorna za nadzor in usklajevanje vseh učiteljev in osebja.

S Konfucijevimi inštituti širijo propagando kitajske vlade

Zaskrbljenost nad omenjenimi inštituti je leta 2019 izrazil že direktor FBI Christopher Wray, ki je menil, da so le del kitajske “strategije mehke moči“. Inštitute naj bi izkoristili za širjenje propagande kitajske vlade ali kitajske komunistične partije za spodbujanje cenzure za omejevanje akademske svobode. Zaradi kritik se je več ameriških univerz odločilo, da Konfucijevim inštitutom zapre svoja vrata, tako se je iz števila 118 njihovo število zmanjšalo na 18. Ker pa je vsaj 100 visokih šol in univerz zaprlo svoje Konfucijeve inštitute, s čimer so dejansko prekinili te sporazume s subjekti kitajske komunistične partije, so številne izobraževalne ustanove od takrat sklenile nove sporazume s kitajsko vlado, poroča Fox in takrat odprle inštitucije pod drugim imenom, ponovno pa financirane s strani Kitajske so zapisali na demokracija.si

Enega imamo tudi v Ljubljani

Konfucijev inštitut pa deluje tudi v Ljubljani, na svoji spletni strani pa se opisujejo kot “neprofitna organizacija, ki deluje pod okriljem Kitajske fundacije za mednarodno izobraževanje s sedežem v Pekingu”. Deluje v okviru Ekonomske fakultete, ki je pod vodstvom privrženke SD Metke Tekavčič, ki pa je tudi v upravnem odboru omenjenega inštituta.

Metka Tekavčič je članica Socialnih demokratov in dekanja Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Po njihovih navedbah naj bi bilo doslej ustanovljenih že več kot 400 Konfucijevih inštitutov in 1000 Konfucijevih učilnic v 154 državah, “katerih naloga je poučevanje kitajskega jezika in kulture po svetu in povezovanja svetovnih kultur s Kitajsko, za dosego svojega namena pa organizirajo tudi tečaje kitajskega jezika in kulture, poslovne seminarje in delavnice na temo poslovanja s Kitajsko, kulturne prireditve za obeleževanje tradicionalnih kitajskih praznikov”. Posebne programe pa imajo tudi za otroke in najmlajše.

Indoktrinacijo se začne z najmlajšimi (Foto: EF)

Dejstvo je, da ima Kitajska izredno jasno naravnano komunistično miselnost, hkrati pa je močno tehnološko sposobna. ZDA se na vse pretege trudijo prekiniti vezi odvisnosti z njihovo tehnologijo. Člani kongresa v ZDA so pred odločitvijo o glasovanju o enem najbolj pomembnih delov zakonodaje o nacionalni varnosti v novejši zgodovini: zakonu “CHIPS”, namenjenem povečanju domače proizvodnje polprevodnikov v ZDA, saj so trenutno v veliki meri odvisni od Kitajske, kar pomeni, da se morajo ameriški delavci in vojaki za svojo zaščito zanašati na kitajsko tehnologijo. Kljub vsemu izogibanju Kitajski tehnologiji, pa je ta našla način, kako priti do podatkov in do mladih umov. Tako s Konfucijevimi inštituti kot s svojimi aplikacijami, ki jih uporabljajo mladi so zapisali na demokracija.si

 

Vir: demokracija.si

Preberite še:

Golobove najzanimivejše izjave

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Zdravstvena stroka kritična do Golobovih nasvetov: To je posmehovanje iz zdravja naroda in odgovornega ravnanja

Novi fiasko Klakočar Zupančičeve

TS