Ali je Vlada Roberta Goloba povezana z naraščajočim številom stečajev v Sloveniji?

Poslanka Suzana Lep Šimenko, SDS, je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje glede zaskrbljujočega povečanja števila stečajev v Sloveniji in negativnih trendov v gospodarski klimi.

 

V pisnem poslanskem vprašanju poslanka navaja podatke Statističnega urada Republike Slovenije, ki kažejo na skokovito povečanje stečajev podjetij v januarju 2024 za 29,5 % v primerjavi z decembrom 2023 in za 14,6 % v primerjavi z januarjem prejšnjega leta. Poleg tega je kazalnik gospodarske klime februarja 2024 nižji za 1,9 % v primerjavi z istim obdobjem lani, kar kaže na negativne vplive v različnih gospodarskih sektorjih.

Lep Šimenkova izraža zaskrbljenost tudi zaradi znižane napovedi rasti BDP za leto 2024 s strani Urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR), ki je svojo napoved znižal z 2,8 % na 2,4 %.

Vlado RS sprašuje o njenem pogledu na povečanje števila stečajev, zavedanju negativnih posledic, ki iz tega izhajajo, ter o ukrepih, ki jih namerava sprejeti za zmanjšanje števila stečajev in izboljšanje gospodarske klime v državi.

MR