Ministrstvo za zdravje je ptujski bolnišnici podalo zahtevo, da vzpostavi oddelek za bolnike, ki so pozitivni s COVID 19. Kljub dejstvu, da v ptujskem domu upokojencev ni osebe s pozitivnim testom na COVID-19.

Premestili naj bi 40 okuženih varovancev iz Doma starejših občanov Ljutomer, kjer je okuženih 110 oseb.

Županja Nuška Gajšek o tem ni bila obveščena

Odzvala se je že županja Nuška Gajšek in v imenu MO Ptuj preko Facebook skupnosti podala sledečo izjavo:

“ZA LJUDI MORAMO POSKRBETI”

1) Županja in lokalna skupnost o namerah NI BILA obveščena niti s strani ministrstva niti s strani vodstva SB Ptuj. Seznanjeni ni bil niti regijski štab CZ. O nameri namestitve obolelih v ptujsko bolnišnico torej nismo bili obveščeni – šele po tem ko smo sami pričeli z iskanjem informacij, so nam v vodstvu ptujske bolnišnice potrdili, da se bo to tudi zgodilo.

2) Po informacijah je vodstvo bolnišnice skupaj z ministrstvom sprejelo to odločitev iz danes na jutri, brez da bi se lahko vnaprej pripravili in to izpeljali brez dodatnih tveganj.

3) Na Ptuju smo naredili vse da smo popolnoma zajezili virus in da nimamo niti enega pozitivnega primera. ZADNJI pozitivni bris v Covid ambulanti na Ptuju 26.3. Epidemija je v Sloveniji obvladana, v Podravju pa praktično odpravljena.

4) TO, DA SE LOKALNO SKUPNOSTI V TAKIH PRIMERI POPOLNOMA IZKLJUČI JE NEPOJMLJIVO. To se na tak način pač ne počne.

5) VSEM MORA BITI v interesu, da bo okolje varno in da bo mogoče poskrbeti za vse – tiste, ki prihajajo, tiste ki so trenutno v bolnišnični oskrbi in za oskrbovance doma upokojencev, ki so v neposredni bližini. Tega pa čez noč, po mojem trdnem prepričanju, ne moremo zagotoviti, brez ustreznih priprav, zaščitne opreme in načrta ukrepov.

6) Naštejmo nekaj dejstev:

  • V primeru, da bi bolniki potrebovali nujno slikovno diagnostiko, bi jih bilo potrebno prepeljati na radiološki oddelek, s čemer bi se križali z neokuženimi bolniki.
  • V primeru, da bi bolniki potrebovali nujno namestitev v intenzivno enoto, tega ne bi bilo možno zagotoviti.
  • V bolnišnici ni infektologa.
  • SB Ptuj se sooča z velikim pomanjkanjem negovalnega kadra.

7) Navedeno nas zelo skrbi, zato menimo, da bi ta vprašanja bilo potrebno najprej nasloviti, preden pride do same izvedbe ukrepa preselitve, saj bo v nasprotnem primeru tveganje za prenos okužb veliko. Kdo bo nosil odgovornost?

8) ŠE NEKAJ DEJSTEV:

  • teh 40 bolnikov je iz druge regije in po strokovnih kriterijih hospitalne obravnave sploh ne potrebujejo (so okuženi vendar so asimptomatskih).
  • Alternativa je! Načrt za take primere je predvideval namestitve v HOTELIH, ne po bolnicah, še manj v drugih regijah!
  • Če bi s tem reševali prenos okužbe na druge, neokužene varovance v DSO Ljutomer je NUJNO poudariti, da bi z namestitvijo bolnikov v SB Ptuj torej tvegali prenos okužbe na veliko bolj ranljive skupine ljudi, ki so hospitalizirani v SB Ptuj in se tam že aktivno zdravijo zaradi akutnih bolezni, poleg omenjenih bolnikov pa tvegamo prenos okužbe tudi na nosečnice, porodnice in novorojence, ki so prav tako hospitalizirani v bolnišnici. Tvegamo tudi okužbe na zaposlene v bolnišnici in njihove najožje družinske člane ter širšo okolico. Če pa tako tveganje ne obstaja, potem taki bolniki ne potrebujejo selitve iz DSO Ljutomer.

9) DU PTUJ JE EDEN VEČJIH DOMOV UPOKOJENCEV, v neposredni bližini SB Ptuj. Do danes smo z velikimi napori, USPELI ZAJEZITI ŠIRJENJE EPIDEMIJE in NIMAMO POTRJENEGA PROBLEMA! V neposredni bližini je vrtec, OŠ, … Vse je treba vzeti v obzir ko se sprejemajo odločitve.

10) MO PTUJ nimamo zadržkov sodelovati pri problematiki Covida vseeno pa menimo, da je takšne ukrepe potrebno predhodno uskladiti z vsemi deležniki, s ciljem preprečevanja tveganjem, ki jih prinašajo. Zdravstvenemu osebju POPOLNOMA ZAUPAM, potrebujejo pa prave pogoje za delo, ki jim morajo biti zagotovljeni ob nalaganju take odgovornosti.

Vir: Facebook

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR