Odpiranje šol: posledica protestov ali upoštevanje ukrepov?

Ogrožanje zdravja otrok, ker jih silijo na proti vladne proteste.

Zaradi vnovičnega zapiranja šol v regijah, ki več ne dosegajo pogojev za rdečo fazo, se po Sloveniji pojavljajo nezakoniti protesti. Po spletnih omrežjih smo priča pozivom naj se starši skupaj z otroci, ali pa naj pošljejo samo otroke na nezakonite proteste, ki dokazano najbolj prispevajo k širitvi novega koronavirusa.

 

V uredništvu si postavljamo vprašanje na kak način bomo prej in dolgoročno poslali otroke v šole vin vrtce. Ali bomo to prej dosegli z organiziranjem in udeležbo na protestih, ki so zaenkrat še vedno nezakoniti, ali bomo to dosegli z doslednim upoštevanjem ukrepov, ki bodo rezultirali v zmanjšanem število okuženih s COVID-19.

Načrt sproščanja ukrepov je znan že od začetka decembra 2020

Dejstvo je, da je vlada predstavila načrt sproščanja ukrepov že v začetku decembra lanskega leta. Dopolnila so bila predstavljena v začetku tega leta. Zato ne moremo trditi, da so odločitve nastale čez noč, ampak so bili vsi pogoji odpiranja oziroma zapiranja šol znani že skoraj 2 meseca.

Protesti proti načrtu sproščanja ukrepov 2 meseca po njenem sprejetju

Danes in včeraj so se pojavili protesti proti zapiranju šol v regijah, ki so se vrnila v črno fazo zaradi povečanja števila okuženih s COVID-19, čeprav smo s temi ukrepi seznanjeni že skoraj 2 meseca.

V rdečo fazo se bodo regije vrnile, ko bodo izpolnile že dolgo znane pogoje zmanjšanja števila novo okuženih s COVID-19. Tega zmanjšanja pa s organiziranjem protestov zagotovo ne bomo dosegli. Prej bomo zmanjšanje števila novo okuženih dosegli z doslednim upoštevanjem ukrepov.

Kandidatka LMŠ na lokalnih volitvah je glavna organizatorka protestov v Trbovljah

V Trbovljah se je včeraj popoldne zbralo okoli dvesto protestnikov, ki so izrazili svoje nestrinjanje z vnovično uvedbo pouka na daljavo in omejenim delovanjem vrtcev.

Protest naj bi bil v prvi vrsti namenjen “klicu k razumu” glede otrok. Resnično bi bil klic k razumu več kot potreben, vendar pa je videti, da si to povsem napačno predstavljajo. Tudi nenehno ponavljanje, da gre za otroke, je več kot absurdno, glede na to, da jim njihovo zdravje očitno ni v interesu.

Včerajšnja zahteva protestnikov je bila, da se šole odprejo. Navedli so tudi, da nasprotujejo vsem nesorazmernim in neživljenjskim ukrepom.

Omenimo lahko, da je predsednica sveta staršev osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi, Emanuela Škalonja, poleg tega da je organizatorka protestov, tudi kandidatka za zadnjih lokalnih volitvah 2018, in sicer na listi stranke LMŠ.

Včerajšnji protest je organizirala tudi RTV Slovenija

Eugenija Carl, ki pomaga pri organizaciji protesta, kjer so več ali manj kršeni prav vsi ukrepi, je pred kratkim sporočila, da se bodo v nedeljo – torej danes – starši skupaj z otroki razporedili po semedelski promenadi.

Vabljeni vsi, ki vam je mar za prihodnost vaših otrok,” je zapisano v pozivu k protestu.

Protesti tudi danes

Danes dopoldne se je v Kopru zbralo več sto staršev in otrok ter drugih v znak protesta proti ponovnemu zaprtju šol v obalno-kraški regiji. Na neprijavljenem in nezakonitem shodu so udeleženci svoja stališča izrazili s transparenti, med katerimi je kraljeval napis “Šole morajo biti odprte; Dovolj! Zoom odpade!” Očitki so leteli tudi na delo vlade.

Neprijavljeni protesti proti zapiranju šol in vrtcev so danes potekali tudi v Mariboru, Celju, Kranju, Trbovljah in Hrpeljah, manjše število protestnikov se je zbralo tudi v Ljubljani. Na teh nezakonitih shodih so se zbirali posdamezniki, ki niso ohranjali fizične distance, veliko jih pa ni nosila niti mask. Zraven omenjenih kršitev ukrepov in ogrožanja splošnega zdravja je pa v nebo vpijajoče dejstvo, da so udeleženci na te proteste pripeljali tudi svoje otroke.

Preberite še:

Sredi ločitvenega postopka tekla kri, 34-letnico zabodel do smrti!

Želite biti redno obveščeni o novostih? Všečkajte FB stran:

Janša o cepivih in napovedi najbolj striktnih ukrepov!
Janša o stanju v Sloveniji! Celotna Slovenija bi morala biti kot Koroška…

 

MR