Od 3000 povabljenih se jih je do včeraj javilo komaj slabih 1000.

Po poročanju 24ur.com je v testiranje do včeraj privolilo 980 ljudi. Vzeli so že 205 vzorcev.

Test je natančen

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je v ponedeljek na novinarski konferenci povedal, da je test zelo občutljiv in specifičen, zato ne pričakujejo skoraj nič lažno pozitivnih rezultatov. V Sloveniji je test že bil preizkušen na okuženih bolnikih in rezultati so bili zelo zanesljivi. Test so je bil preizkušen tudi v Nemčiji.

Test bo tudi pokazal osebe, ki so prebolele COVID-19 brez simptomov. Vendar to ne pomeni imunosti in takšna oseba lahko še vedno ponovno zboli za COVID-19.

Rezultati bodo znani nekaj dni po koncu testiranja, ki ga nameravajo zaključiti do konca tedna.

Strah je odveč, a rezultati so izredno pomembni za rahljanje ukrepov in oživitev tako socialnega življenja kot gospodarstva.

Kako poteka testiranje

Povabljenim preiskovancem, ki privolijo v sodelovanje, v prvi fazi raziskave odvzamejo bris zgornjih dihal in vzorec krvi. Hkrati preiskovanci izpolnijo vprašalnik o morebitnih simptomih in znakih okužbe dihal in številu ter značilnostih kontaktov znotraj gospodinjstva in izven njega. Posamezniki, ki so pripravljeni sodelovati, določijo termin testiranja, ekipa jih nato obišče na domu ter jim odvzame brise.

Odgovori na vsakodnevna vprašanja o ukinitvi ukrepov se skrivajo v rezultatih te raziskave. Zato je pomembno, da se povabljeni odzovejo na poziv k sodelovanju.

Želite biti redno obveščeni o novostih o epidemiji? Všečkajte FB stran:

MR