40 let delovanja MNZ Ptuj

Medobčinska nogometna zveze Ptuj je bila uradno registrirana na osnovi sklepa iniciativnega odbora b22. februarja 1978 pod vodstvom predsednika Janka Repiča. Vsi dosedanji predsedniki so pripomogli, da je v teh letih prerasla v močno organizacijsko in strokovno združenje, je na nedavni slavnostni akademiji ob 40-letnici MNZ Ptuj povedal njen predsednik mag. Stanko Glažar.

Foto: Črtomir Goznik
Medobčinska nogometna zveza Ptuj danes pokriva 23 občin na območju Upravnih enot Ormož, Slovenska Bistrica in Ptuj, kjer aktivno deluje 36 klubov velikega nogometa in številni klubi na področju malega nogometa – futsala. V okviru Nogometne zveze Slovenije (NZS) je ptujska zveza po številu registriranih igralcev, številnih klubov in selekcij takoj za Ljubljano in Mariborom.
Utrinek s slovesnosti na Ptujskem gradu; foto: Petv

Na Ptujskem gradu je bila minuli četrtek slavnostna akademija ob 40-letnici delovanja Medobčinske nogometne zveze Ptuj. Zgodovino zveze in njeno plodno delovanje vse do danes je predstavil predsednik zveze mag. Stanko Glažar, ki je povedal, da je na Ptujskem bogata nogometna tradicija, saj segajo prvi zapisi o uradnih tekmah v tekmovalno leto 1925/26, ko je SK Ptuj nastopal v mariborski skupini takratne nogometne lige.

Nogomet pa se ni igral samo na Ptuju, ampak tudi v okolici, kjer so hitro začela nastajati tudi druga organizirana društva. Ob jubileju je Glažar izpostavil nekatere odlične rezultate klub, igralce, ki so nastopili tudi v državnem dresu, pohvalil je številne mlajše selekcije klubov in športnih šol, ki so v zadnjem obdobju posegale po najvišjih mestih, pa potem tudi delo izvršnega odbora, organov in komisij zveze.

Glažar je v nagovoru predstavil še uspehe v napredku v športni infrastrukturi in povedal, da so bili bistveni premiki narejeni tudi na področju računalniške obdelave podatkov, elektronskega poslovanja in vodenja tekmovanj preko spletne strani. Ob jubileju se je zahvalil igralcem, trenerjem, sodnikom, delegatom, kontrolorjem, funkcionarjem v zvezi in klubih, sponzorjem in donatorjem, ki so soustvarjalci bogate zgodovine MNZ Ptuj.

Predsednik NZS Radenko Mijatović je čestital predsedniku MNZ Ptuj mag. Stanku Glažarju; foto: Črtomir Goznik

Slavnostni govornik, predsednik Nogometne zveze Slovenije mag. Radenko Mijatović, pa je v nagovoru poudaril, da je MNZ Ptuj zaradi svoje izjemne vsebine ena ključnih polnopravnih članic NZS. »Ljubezen do igre, prostovoljstvo in zanos vseh deležnikov so vrednote, ki potiskajo slovenski nogomet naprej. To so temelji naše panoge, na katerih moramo vsi skupaj graditi,« je še dejal Mijatović.

Podeljena številna priznanja klubom in posameznikom

V MNZ Ptuj se zavedajo, da je v teh štirih desetletjih letih v raznih komisijah in organih sodelovalo veliko število posameznikov, ki si zaslužijo za svoje delo pohvalo, prav tako številno društva in klubi, ki nenazadnje sestavljajo Medobčinsko nogometno zvezo Ptuj ter številni igralci iz tega okolja, ki se jim je uspelo prebiti tudi do dresa z državnim grbom. Nekaterim od njih, ki so pomembno vplivali na razvoj MNZ Ptuj so se ob jubileju zahvalili z jubilejnimi priznanji, ki sta jih podelila predsednik in podpredsednik MNZ Ptuj; mag. Stanko Glažar in Janez Janžekovič.
Najprej so priznanja prejeli tisti klubi in društva, ki imajo neprekinjenih 40 let nastopanja v ligah Medobčinske nogometne zveze Ptuj ali Nogometne zveze Slovenije, priznanja pa so prejeli nogometni klub: Aluminij Kidričevo, Bistrica iz Slovenske Bistrice, Bukovci, Boč Poljčane, Dornava, Drava Dakinda Ptuj, Grajena, Gerečja vas, Hajdina, Lovrenc, Pragersko, Rogoznica, Središče ob Dravi, Stojnci in Videm.

Nagrada za neprekinjenih 40 let nastopanja v ligah Medobčinske nogometne zveze Ptuj in Nogometne zveze Slovenije; foto: Črtomir Goznik

Priznanje za dolgoletno delo v organih in komisijah zveze so prejeli: Marjan Lenartič, mag. Stanko Glažar, Franc Lah, Fredi Kmetec, Jože Klinc, Srečko Jurič, Janko Kolarič, Boris Grabar, Janko Turk, Zvonko Bezjak, Rafko Svenšek, Janko Streher
Anton Korošec.

Dobitniki priznanj za dolgoletno delo v organih in komisijah zveze; foto: Črtomir Goznik

MNZ Ptuj se je za dobro sodelovanje posebej zahvalila tudi Medobčinskemu društvu nogometnih sodnikov Ptuj, Društvu nogometnih trenerjev Ptuj in Nogometni zvezi Slovenije. Predsednik zveze mag. Stanko Glažar in podpredsednik Fredi Kmetec, zadolžen za futsal, sta ob jubileju podelila tudi posebna priznanja najuspešnejšim ekipam na področju malega nogometa, ki so jih prejeli Klubi malega nogometa Poetovio, Vitomarci, Tomaž, Kebelj inFutsal klub Ptuj. Priznanja so prejeli tudi reprezentanti Slovenije na področju malega nogometa.

Podeljene bronaste in zlate žoge MNZ Ptuj

Predsednik NZS Radenko Mijatović in predsednik MNZ Ptuj mag. Stanko Glažar sta podelila tudi posebna priznanja glede na nastopanja v različnih rangih tekmovanja na področju velikega nogometa in pokal – bronasto žogo MNZ Ptuj so prejel članske ekipe, ki so nastopale v območni članski ligi vzhod, 3. slovenski ligi vzhod, 3. slovenski ligi sever in Štajerski ligi. Pokal zlata žoga MNZ Ptuj pa so prejeli nogometni klubi Aluminij Kidričevo, Drava Dakinda Ptuj in Zavrč za nastope v 1. slovenski nogometni ligi.

Nagrajeni nogometaši slovenske izbrane vrste z območja MNZ Ptuj

Na Ptuju so tokrat podelili tudi pokale tistim posameznikom z območja Medobčinske nogometne lige Ptuj, ki so oblekli dres slovenske reprezentance v članski selekciji in selekciji do 21 let. Nagrajeni so bili: Damjan Gajser, Saša Gajser, Vlado Kokol, Nastja Čeh, Mladen Dabanovič, Marko Kmetec, Marko Drevenšek, Matjaž Rozman, Doris Kelenc, Martin Milec, Aleks Pihler, Jure Matjašič, Matic Vrbanec in Luka Janžekovič.

Ob jubileju izdali tudi zbornik in pripravili razstavo

K podobnim jubilejem, kot je letošnji jubilej Medobčinske nogometne zveze Ptuj, sodi tudi izdaja jubilejne publikacije – zbornika. V njem je predstavljena zgodovina in razvoj zveze vse od ustanovitve. Predstavljeni so organi in komisije zveze, občine, ki so na tem območju in vsi klubi, ki sestavljajo zvezo. Zbornik vsebuje vse tekmovalne rezultate ekip v ligah Medobčinske nogometne zveze Ptuj in Nogometne zveze Slovenije ter osnovne podatke o mlajših reprezentancah, mednarodnem sodelovanju, športni infrastrukturi nekoč in danes. Posebno poglavje je posvečeno delu sodniške in trenerske organizacije. Vsebuje pa tudi slovenske reprezentante iz našega področja ter prejemnike priznanj in plaket. Vsekakor je zbornik lep prikaz ustvarjalnega dela zveze skozi štiri desetletja.

Poleg zbornika so na Ptuju pripravili tudi razstavo ob 40-letnici MNZ Ptuj; foto: Petv

Mag. Stanko Glažar se je na slavnostni akademiji zahvalil tistim, ki so bili najbolj aktivni v okviru uredniškega odbora in tudi tistim, ki so jih podprli pri njihovem delu. V uredniškem odboru so bili posebej pohvaljeni: Janko Turk, Larisa Glažar, Matej Gajser, Peter Mertelj, Boštjan Zemljarič, Zvonko Bezjak, za fotografijo pa je poskrbel Črtomir Goznik.
Foto: Črtomir Goznik