31. oktober: Dan reformacije

Dan reformacije praznujemo kot državni praznik od leta 1992 in je dela prost dan. Na ta dan obeležujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika.

Primož Trubar

V Sloveniji danes praznujemo dan reformacije. Praznik in dela prost dan obuja spomin na versko, politično in kulturno gibanje v 16. stoletju, po zaslugi katerega smo Slovenci dobili prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh – Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar, slovenski protestantski duhovnik. Z njim je Trubar leta 1550 postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Prvo zapisano slovensko besedo smo dobili leta 1550, ko je Primož Trubar, slovenski protestantski duhovnik, napisal Katekizem in Abecednik.

Reformacija je v 16. stoletju vzniknila v Nemčiji iz potrebe po preoblikovanju rimskokatoliške cerkve. Njen glavni začetnik je bil Martin Luther, ki je na današnji dan leta 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu protestno obesil 95 tez, s katerimi je zahteval njeno prenovo. Gibanje se je nato razširilo po Evropi.

Vsako leto v spomin pomena pisane slovenske besede po državi potekajo proslave, državna proslava ob dnevu reformacije pa je bila sinoči v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.

Vir in foto: splet