19 let v Evropski uniji: Praznovanje dosežkov in izzivov skupne poti

Danes obeležujemo 19. obletnico vstopa Slovenije v Evropsko unijo, zgodovinskega trenutka, ki je naši državi prinesel številne priložnosti, izzive in možnosti. V času od vstopa v EU do danes smo kot narod dosegli številne pomembne dosežke, ki so pripomogli k napredku naše države. Skupaj pa smo v okviru EU prebrodili tudi nekatere krize, s katerimi smo bili soočeni ne le na evropski, temveč tudi na globalni ravni.

Evropski poslanec Milan Zver je ob tej priložnosti v čestitki državljankam in državljanom Slovenije zapisal, da verjame, da bo Evropa kljub vsem izzivom, ki nas še čakajo, še naprej ohranjala mir, zavezanost demokratičnim vrednotam in spoštovanje temeljnih človekovih pravic.

“Verjamem, da bo Evropa kljub vsem izzivom, ki nas še čakajo, še naprej ohranjala mir, zavezanost demokratičnim vrednotam in spoštovanje temeljnih človekovih pravic. Državljankam in državljanom Slovenije čestitam ob 19. obletnici našega vstopa v Evropsko unijo,” je zaključil dr. Milan Zver.

Ključni mejniki na poti Slovenije v Evropsko unijo:

  1. 1993 – Sporazum o sodelovanju: Pravno-institucionalni okvir za odnose med Slovenijo in Evropsko unijo je bil vzpostavljen s sporazumom o sodelovanju, ki je bil podpisan 5. aprila 1993 in je začel veljati 1. septembra istega leta.
  2. 1997 – Sporazum o pridružitvi: Slovenija je uradno zaprosila za začetek pogajanj o sklenitvi sporazuma o pridružitvi 10. junija 1996. Slovenija in EU sta 11. novembra 1996 podpisali začasni sporazum o trgovini, ki je začel veljati 1. januarja 1997.
  3. 1998 – Začetek pogajanj: Evropska komisija je 16. julija 1997 predstavila mnenje o državah kandidatkah za vstop v EU (Agenda 2000). Slovenija je bila decembra 1997 uvrščena v prvi krog držav za začetek pogajanj, ki so se uradno začela 31. marca 1998.
  4. 2002 – Zaključek pogajanj: Pogajanja o pogojih pristopa Slovenije v EU so se končala konec leta 2002 z dogovorom.
  5. 2003 – Referendum o vstopu v EU: Državljani Slovenije so 23. marca 2003 na referendumu večinsko podprli vstop Slovenije v EU.
  6. 2004 – Slovenija postane polnopravna članica EU: 1. maja 2004 je Slovenija po zaključenem pristopnem procesu postala polnopravna članica EU, kar je prineslo številne finančne in razvojne prednosti ter možnosti za življenje, delo in študij v drugih državah članicah.

 

MR