Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je včeraj, v soboto, 27. 6. 2020 v Lenartu v Slovenskih goricah udeležil glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Ob tej priložnosti je zbrane tudi nagovoril.

 

Prav na današnji dan, 27. junija 1991 se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna. Na dan državnosti obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je povedal, da je dan državnosti praznik vseh nas in je praznik, ki zasluži našo pozornost.

Minister Tonin se je udeležil zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Lenartu
Minister Tonin se je udeležil zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Lenartu. Foto: Twitter

»Minule dni smo doživeli nekaj na kar so se številni člani in organizacije oglasile in me opozorile, da je tak odnos kot smo ga doživeli pred dnevom državnosti nepravičen in nedostojen.«

Praporščaki ZVVS namreč niso bili povabljeni na državno proslavo ob dnevu državnosti. Minister mag. Matej Tonin se jim je za to tudi opravičil in pojasnil, da zaradi ukrepov za preprečevanje epidemije to ni bilo mogoče!

»Zaslužimo si odnos, ki ni v nasprotju z načeli vseh demokratičnih držav. Te svoje vojne veterane, ki so se borili za domovino v kateremkoli obdobju, spoštujejo in imajo do njih odnos kot si ga zaslužijo. Skupaj z našimi praporščaki smo se udeležili proslave občine Trzin in smo častno proslavili ta naš skupni praznik. Veterani bomo tudi v bodoče negovali ta spomin na našo osamosvojitev in organizirali različne prireditve, spominske dneve in se pogovarjali na okroglih mizah. Tako bomo zagotovili, da bodo tisti kraji, kjer so se odvijali spopadi ostali v spominu. Ne samo našem, ampak tudi in predvsem v spominu mladih. Maske nam lahko zakrijejo obraz. Naših besed in dejanj pa nikoli!«, je skleni Ladislav Lipič.

Minister napovedal ureditev statusa veterana vojne za Slovenijo
Minister napovedal ureditev statusa veterana vojne za Slovenijo. Foto: Twitter

Teritorialna obramba Republike Slovenije je premagala Jugoslovansko ljudsko armado 

Ali vam je všeč novica? Všečkajte FB stran:

Minister Tonin je ob opravičilu dodal, da je Teritorialna obramba Republike Slovenije, ki je bila ohranjena in prilagojena v projektu Manevrske strukture narodne zaščite, skupaj s slovensko Milico, veličastno zmagala v osamosvojitveni vojni ter na bojnem polju obranila slovensko osamosvojitev.

»Vi, veterani vojne za Slovenijo iz vrst Teritorialne obrambe, ste tisti, ki ste skupaj s pripadniki Milice najbolj pripomogli k temu, da je bila obranjena naša mlada država. Sloveniji ni bilo nič podarjeno, osamosvojitveno vojno smo morali izbojevati sami. Vi ste se za borili našo državo, za domovino Slovenijo. Zavedam se, da si je treba za njeno dobrobit in blagostanje prizadevati tudi danes. Verjamem, da nam vrednote osamosvojitvenega obdobja in osamosvojitvene vojne nam vsem dajejo upanje za prihodnost. Kajti tudi  danes se je treba odločati za upanje in pogum. In verjamem, da je treba v naši državi uveljaviti zelo preprost družbeni dogovor, ki temelji na treh vrednotah: svobodi, varnosti in pravičnosti. Država mora namreč vsem državljankam in državljanom zagotoviti enakovredne izhodiščne možnosti, jim ponuditi okolje, v katerem se bodo počutili varne, ter za vse zagotoviti enaka pravila igre.«

Minister Tonin je napovedal dodatno ureditev statusa veteranov vojne za Slovenijo in opozoril na nujnost vzgoje mladih o poznavanju nastajanja naše države.

Osamosvojitvena vojna je dokaz, da enotni lahko zmagamo in da se v najtežjih trenutkih lahko zanesemo le nase
Osamosvojitvena vojna je dokaz, da enotni lahko zmagamo in da se v najtežjih trenutkih lahko zanesemo le nase. Foto: Twitter

Odkritost, tovarištvo in nudenje pomoči eden drugemu

Zbrane je pozdravil tudi predsednik domačega območnega združenja Lenart Andrej Kocbek, ki se je zahvalil vsem za sodelovanje in zaključil z besedami, da kljub nošenju mask veterani v srcu nosijo vse tisto, kar smo vedno nosili: odkritost, tovarištvo in nudenje pomoči eden drugemu.

Župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger je v pozdravnem govoru poudaril, da v Občini Lenart že vrsto let izražajo spoštovanje veteranom in veteranskim organizacijam.

“Kot lokalna skupnost in tudi kot posamezniki smo se takrat, pred tridesetimi leti, odločno vključili v osamosvojitev Slovenije. Ne samo ljudje na plebiscitu ampak tudi posamezniki, ki so takrat bili odgovorni. In prav je da mi za to vemo, da to spoštujemo, kajti če mi, še posebej veterani, ne boste spoštovali teh dogodkov in tega svojega dela, potem ga zagotovo nihče drug ne bo. Zagotovo se premalo zavedamo tega, kaj se je zgodilo pred 29. letimi,” je povedal župan mag Janez Kramberger.

MR