Zver razkriva škandal: Evropska komisija skriva dokumente o Jourovi, ogrožena medijska svoboda v Sloveniji

Evropska ombudsmanka Emily O’Reilly je obvestila dr. Milana Zvera, evropskega poslanca, o nezmožnosti Evropske komisije, da v predpisanem roku (29. januar 2024) predloži dokumentacijo o obisku podpredsednice Komisije Vere Jourove v Sloveniji. To pomeni uradno kršitev sklepa varuha človekovih pravic, saj Komisija še vedno zadržuje zahtevane dokumente. Kljub prejetju enega dokumenta s strani Komisije, ki ga je urad ombudsmanke pregledal, je O’Reilly ponovno pozvala Komisijo, naj čim prej objavi preostale dokumente.

 

Incident kaže na možno prikrivanje informacij s strani Evropske komisije, ki po mnenju dr. Zvera nakazuje na škandal brez primere, z močnim vplivom na medijsko svobodo v Sloveniji in na brutalne čistke znotraj RTV Slovenija. Ob končevanju mandata Evropske komisije in skoraj letu dni skrivanja dokumentov je jasno, da je misija Jourove v Sloveniji povzročila resne posledice. Dr. Zver ob tem obljublja uporabo vseh pravnih in političnih sredstev za razkritje “umazanega početja” na vrhu Evropske komisije in preprečevanje podobnih zlorab v prihodnosti.

To razkritje odpira vprašanja o transparentnosti in odgovornosti znotraj Evropske unije, še posebej v kontekstu spoštovanja suverenosti držav članic in zagotavljanja medijske svobode.