Zver opozarja na zlovešč pakt: V ozadju zelene politike nevladniki in multinacionalke

V nedavno objavljenem intervjuju v časopisu Demokracija, dr. Milan Zver, evropski poslanec in ugledni član Slovenske demokratske stranke, razkriva svoj pogled na aktualno politično dogajanje v Evropski uniji in Sloveniji, s posebnim poudarkom na zeleni politiki, medijski svobodi, migracijskih vprašanjih in svoji vlogi v evropski politiki.

 

Zelena politika: Pakt med nevladniki in multinacionalkami

Dr. Zver kritično obravnava zeleno politiko, ki po njegovih besedah ne služi interesom navadnih ljudi, temveč je plod dogovora med nevladnimi organizacijami in velikimi podjetji. Opozarja, da je ta politika posledica “zloveščega pakta” in da stroške zelenega prehoda v resnici plačujejo državljani. “Zeleni prehod ja, a ne za vsako ceno,” poudarja Zver v intervjuju, objavljenem v Demokraciji, ter izraža zaskrbljenost nad tem, da bodo običajni ljudje tisti, ki bodo nosili breme finančnih stroškov za spremembe, ki jih narekuje ta politika.

Medijska svoboda pod drobnogledom

V kontekstu nedavno sprejetega akta o medijski svobodi v Evropskem parlamentu dr. Zver izraža resne pomisleke. Akt, ki naj bi teoretično ščitil novinarje in zagotavljal dostop do raznolikih medijskih vsebin, po mnenju Zvera v praksi ščiti prevladujoče medije in ne upošteva potreb navadnih ljudi po objektivnem informiranju. Opozarja, da ta regulativa v resnici krepi velike medijske hiše, ki so pogosto politično pristranske, ter zanemarja manjše, neodvisne medije, ki so ključni za pluralnost medijskega prostora.

Migracijska politika: Kritika in predlogi

Poleg tega dr. Zver izraža kritiko do trenutne migracijske politike EU, ki po njegovem mnenju ne naslavlja ključnih vprašanj, kot je zmanjšanje nezakonitih migracij. Govori o potrebi po močnejšem nadzoru zunanje meje EU in poudarja pomen sodelovanja med državami članicami pri reševanju migracijskih izzivov. Poudarja, da bi morala EU iskati bolj učinkovite rešitve, ki bi zmanjšale pritisk nezakonitih migracij na evropske države.

Vloga in dosežki v Evropskem parlamentu

Dr. Zver v intervjuju, objavljenem v časopisu Demokracija, tudi ponosno govori o svojem delu v Evropskem parlamentu, zlasti kot poročevalec za program Erasmus+. Izpostavlja uspeh pri skoraj podvojitvi proračuna za ta program, kar je po njegovih besedah velik uspeh za mlade po vsej Evropi. Prav tako poudarja svoj boj za demokratični Iran in izpostavlja, da se zaradi svojih prizadevanj zdaj nahaja na črni listi iranskega režima.

Pogled na slovensko politično sceno

Ko se ozre na slovensko politično krajino, Zver kritizira trenutno vladajočo koalicijo za njeno nesposobnost in notranje razprtije, kar po njegovem mnenju kaže na pomanjkanje zmožnosti uspešnega upravljanja države. Poudarja, da je za konkretne premike v normalnost nujna izvolitev močne desnosredinske vlade. Po njegovem mnenju je trenutno politično dogajanje zaznamovano z delitvijo plena med vladajoče stranke, kar se odraža v škodo za državljane.

Odziv na politiko Roberta Goloba

V odzivu na vladanje aktualne vlade pod vodstvom Roberta Goloba, Zver izraža oster kritičen pogled. Opozarja na kadrovska čiščenja in poudarja, da javni odnosi in marketing ne morejo popraviti temeljnih pomanjkljivosti v delovanju vlade. Poudarja, da je “za odhod te vlade že jutri prepozno”, kar nakazuje globoko nezadovoljstvo z njenim delovanjem.

Evropska in globalna politična krajina

V intervjuju, objavljenem v Demokraciji, dr. Zver razširja svoje razmišljanje na evropsko in globalno raven, pri čemer izpostavlja pomen Evropske unije v soočanju z mednarodnimi izzivi, kot so ruska agresija na Ukrajino, vprašanja demokracije v Iranu in geopolitične napetosti v zvezi s Kitajsko in Tajvanom. Opozarja na nujnost evropske solidarnosti in enotnosti v obrambi skupnih vrednot in interesov.

Zaključek in napovedi za prihodnost

Dr. Milan Zver zaključuje svoj intervju z opozorilom na nujnost političnega preobrata v Sloveniji in Evropi. Napoveduje, da bo prihodnost prinesla močnejšo desnosredinsko usmeritev, ki bo sposobna nasloviti ključne izzive, s katerimi se soočajo državljani in gospodarstva. S svojim delom in stališči v Evropskem parlamentu želi dr. Zver prispevati k oblikovanju takšne prihodnosti, ki bo temeljila na demokratičnih vrednotah, ekonomski stabilnosti in politični odgovornosti.

Intervju z dr. Milanom Zverom v časopisu Demokracija tako ponuja vpogled v kompleksnost političnih razmer v Evropi in Sloveniji skozi oči izkušenega politika, ki se ne boji izpostaviti problematičnih tem in zagovarjati sprememb za boljšo prihodnost.

MR