Znano, kdo bo prihodnjih pet let sedel v Evropskem parlamentu

Zmagovalka evropskih volitev v Sloveniji je po delnih uradnih izidih lista SDS-a in SLS-a, ki je prejela 26,44 odstotka glasov volivcev in tri mandate v Evropskem parlamentu. Po dva evropska poslanca imajo še v SD in LMŠ ter v NSi enega poslanca.

Foto: SDS
Slovenski volivci so za pet let v Evropski parlament poslali štiri kandidatke in štiri kandidate, do teh bodo kar štirje podaljšali svoj mandat. Koalicija SDS+SLS pa je na nedeljskih volitvah Slovenijo obarvala v svoje barve. Tudi v ptujski volilni enoti (kamor sodi tudi Pomurje) je zmagala SDS+SLS (31,1), sledijo SD (20,41) in NSi (14,42), je poročal Večer.

Trije mandati za SDS-SLS, po dva za SD in LMŠ in en za NSi

Novi evropski poslanci so: Milan Zver (SDS), Romana Tomc (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon (SD), Milan Brglez (SD), Irena Joveva (LMŠ), Klemen Grošelj (LMŠ) in Ljudmila Novak (NSi). Končni izidi bodo znani šele na začetku junija.

Foto: MT

Volitve 751 poslancev Evropskega parlamenta

V večini držav EU-ja so v nedeljo, 26. maja, potekale volitve 751 poslancev Evropskega parlamenta. Na evropskih volitvah ima pravico glasovanja skoraj 430 milijonov volivcev, od tega okoli 1,6 milijona v Sloveniji. Evropske volitve so se sicer začele v četrtek, ko so glasovali v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, v petek so evropske volitve potekale na Irskem in na Češkem, v soboto pa v Latviji, na Malti in na Slovaškem.

Zver in Tomčeva: »EU veliko dela čaka tudi na področju pokojnin, starejših in demografije.«

Ponovno izvoljena poslanec in poslanka na skupni listi SDS+SLS dr. Milan Zver in Romana Tomc sta po volitvah v izjavi za STA navedla, da bo na področju boja proti terorizmu EU morala narediti korak naprej ter da Evropsko unijo veliko dela čaka tudi na področju pokojnin, starejših in demografije.

Kot je povedal Milan Zver bo v prihodnjem mandatu svoje delo nadaljeval na področju varnosti in obrambne politike, prav tako se bo posvečal področju izobraževanja, predvsem  v povezavi z mladimi, blizu pa so mu tudi področje kulture in športa. Tudi na teh področjih je že deloval. Evropski poslanec pričakuje, da bo nadaljeval s projektom Erasmus+.

»Čas, da Evropa začne vlagati tudi v ljudi,« meni Romana Tomc

Romana Tomc pa je v izjavi za STA pojasnila, da se tudi v prihodnjem mandatu namerava posvetiti področju pokojnin, starejših in demografije, tako kot je tem področjem namenjala pozornost doslej. Čeprav je poslanka v preteklem mandatu veliko delala tudi z mladimi, se strokovno najbolj posveča pokojninam, pokojninskim sistemom, demografskim spremembam in staranju prebivalstva. »Sedaj pa bi bil čas, da Evropa začne vlagati tudi v ljudi,” je še dejala Romana Tomc in dodala, je v Evropi na voljo ogromno denarja, ki ga EU doslej namenja projektom kot so gradnje mostov in podobno.

Tudi v novem mandatu se Romana Tomc namerava posvetiti področju pokojnin, starejših in demografije. Foto: SDS

Tudi Franc Bogovič je, tako kot pred petimi leti, v Evropski parlament izvoljen s preferenčnimi glasovi. Že do zdaj se je zavzemal za ohranjanje evropskega podeželja, kar bo počel še naprej tudi v novem mandatu, je me drugim dejal po volitvah.

»SDS v Evropski parlament pošilja izkušena poslanca,« pove poslanka Lep-Šimenkova

Poslanka s ptujskega območja Suzana Lep Šimenko, predsednica SDS Ptujske regijske koordinacije, je dan po volitvah povedala, da se iskreno zahvaljuje vsem, ki so odšli na volišča in oddali svoj glas, še posebej pa vsem tistim, ki so podprli skupno listo SDS-SLS.

»Rezultati evropskih volitev v Spodnjem Podravju so za našo stranko zelo dobri. Skupna lista SDS-SLS je z zelo visoko prednostjo zmagala v vseh okrajih. V okraju Ptuj I in Ptuj III z okoli 45% podporo, kar je resnično odličen rezultat. SDS v Evropski parlament pošilja izkušena in odlična poslanca, ki sta se že in se bosta tudi v prihodnje borila za interese Slovenije v EU. Izvoljenima poslancema dr. Milanu Zveru in Romani Tomc iskreno čestitam in jima želim uspešno delo in sodelovanje tudi v prihodnje,« je še sporočila poslanka Suzana Lep Šimenko.

Vir in foto: SDS