Znani zmagovalci programa Varno na kolesu za Podravje in Pomurje

Na OŠ Ivanjkovci je bilo v sklopu regionalne prireditve Varno na kolesu povabljenih 509 šolarjev iz 20 lokalnih osnovnih šol.

Foto: VarnoNaKolesu.si
V Podravju in Pomurju je največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu zbrala OŠ Miška Kranjca Velika Polana, drugo najvišje število točk je zbrala OŠ Ivanjkovci, tretje OŠ Dušana Flisa Hoče, OŠ Tišina in OŠ Olge Meglič Ptuj pa so prejeli priznanje za večletno sodelovanje v okviru projekta Varno na kolesu.
Na OŠ Ivanjkovci je bila ena od regionalnih prireditev v sklopu projekta Varno na kolesu.

S Ptujskega v projektu sodelujejo še učenci OŠ Podlehnik, OŠ Kidričevo, OŠ Cirkovce, OŠ Majšperk s podružnicama Ptujska Gora in Stoperce.

Prvo in drugo uvrščeni šoli sta se uvrstili v finalni izbor in se tako še naprej potegujeta za naziv vseslovenskega zmagovalca razpisa Varno na kolesu 2018/19, glavno donacijo v višini 1.000 evrov in druge privlačne nagrade. Razglasitev bo potekala na veliki zaključni prireditvi, ki bo 23. maja v Ljubljani.

Nagrade so razdeljene

V projektu letos več kot 3.300 učencev iz 90 osnovnih šol

Vseslovenski program Varno na kolesu že sedmo leto opozarja najmlajše udeležence v prometu na potrebno prometno znanje, jih spodbuja k varni in samostojni vključitvi v promet ter uporabi kolesa iz vidika trajnostne mobilnosti. Letos projekt združuje več kot 3.300 učencev iz 90 slovenskih osnovnih šol.

V Podravju in Pomurju je največ točk v sklopu razpisa Varno na kolesu zbrala OŠ Miška Kranjca Velika Polana.

Predstavnik organizatorja programa Varno na kolesu, Bojan Žibert iz družbe Butan plin, izpostavlja: »S projektom želimo mlade seznaniti s pomenom prometne varnosti in znanja za življenje. Največja nagrada je zagotovo, ko pridejo vsi ti učenci varno domov. Sodelujoči šolarji nas vsako leto znova navdušujejo z veliko mero ozaveščenosti o potrebni previdnosti v prometu. Seveda pa glavnino dela v okviru projekta opravijo učitelji na šolah, ki učence usmerjajo, poučujejo in spodbujajo njihovo ustvarjalnost.«

Prireditev za Podravje in Pomurje se je letos odvijala na OŠ Ivanjkovci, kjer so pripravili pester program, po predaji priznanj in nagrad sodelujočim šolarjem ter zahval učiteljem pa so se vsi preizkusili v različnih prometnih aktivnostih, ki jih je pripravila Agencija za varnost v prometu, in se pridružili predstavitvi Policijske postaje Ormož in Kolesarskega kluba Perutnina Ptuj. Prireditve se je poleg sodelujočih učencev in učiteljev iz regije udeležil tudi Danijel Vrbnjak, župan občine Ormož.

Ali ste vedeli?

Po podatkih Generalne policijske uprave smo v letu 2018 v Sloveniji zabeležili 1.212 prometnih nesreč, v katerih so bili vpleteni kolesarji, od tega 8 s smrtnim izidom, 189 s hudo telesno poškodbo, brez poškodb pa je bilo udeleženih 189 kolesarjev.

Utrinek z dogodka na OŠ Ivanjkovci

Policijska uprava Murska Sobota in Policijska uprava Maribor sta v letu 2018 skupno zabeležili 296 prometnih nesreč, v katerih so bili vpleteni kolesarji, od tega 3 s smrtnim izidom, 37 s hujšo telesno poškodbo in 220 z lažjo telesno poškodbo.

O programu Varno na kolesu

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji.

Vir in foto: www.varnonakolesu.si