Že štirinajstič Grajski vinski praznik

ptuj, grad, vinski_praznik, odličja, amfore, knežje_vino

Nova odličja za vinarje Slovenskih goric in Haloz

Konec minulega tedna so se na Ptujskem gradu znova družili znani in uspešni vinarji Slovenskih goric in Haloz. Povabljeni so bili na 14. Grajski vinski praznik in na svečano podelitev vinskih odličij najboljšim vinarjem Grajskega vinskega ocenjevanja 2017.

S pomočjo vinogradniških društev z območja Srednjih Slovenskih goric in Haloz organizatorji vsako leto izvedejo grajsko ocenjevanje vin, ki je letos potekalo 31. maja na gradu. Grajsko vinsko ocenjevanje je krona ocenjevanj na območju vinogradniških društev Srednjih Slovenskih goric in Haloz, sodelovati na tako imenitnem ocenjevanju na Ptuju pa je posebna čast. Na tem ocenjevanju lahko sodelujejo vinogradniki z vini, ki so bila ocenjena na društvenih ocenjevanjih z zlatim priznanjem, kot to določa pravilnik grajskega ocenjevanja vin. To je nek finale, najboljših vin, ki jih ocenjuje priznana komisij vrhunskih enologov Slovenije.

Predsednik ocenjevalne komisije je bil tudi letos priznani enolog, vinski strokovnjak, mag. Anton Vodovnik. Foto: Rado Škrjanec

Predsednik ocenjevalne komisije je bil tudi letos mag. Anton Vodovnik, ki je ob sebi zbral odlično ekipo enologov. Ocenjevanje je potekalo po Pravilniku grajskega ocenjevanja vin in letos je bilo v preverjanju 71 vzorcev vin, od tega 65 vzorcev letnika 2016 in šest vzorcev starejših letnikov.

Letošnja povprečna ocena vseh ocenjenih vin je 18,20 točke

Predsednik ocenjevalen komisije mag. Anton Vodovnik je po ocenjevanju in svečani podelitvi odličij med drugim povedal: »Če izvzamemo aprilsko pozebo, so  bile v lanskem letu  vremenske razmere več ali manj naklonjene. Vinogradniki so ponudbo narave  dobro izkoristili. Zaradi  pozebe je bil ponekod  manjši  pridelek, a boljša  kakovost. Najbolj realen pokazatelj kakovosti vina pa so številke. Če pogledamo povprečne ocene vseh ocenjenih vin na posameznih štirinajstih ocenjevanjih doslej, je letošnja stabilna, nihanje pa odvisno od vsakoletnih vremenskih razmer, prizadevnosti pridelovalcev in tudi sreče. Doslej so bile povprečne ocene med 18,13 in 18,43 točke, letošnja povprečna ocena vseh ocenjenih vin pa je 18,20 točke. Vina normalne trgatve so dosegla povprečno oceno 18,16 točke (91,5 % delež  letnika 2016), vina posebne kakovosti pa 18,72 točke.

Pri nekaterih vinih bi lahko bilo še bolje

Vinogradniki in kletarji so vse bolj vešči in znajo dobro izkoristiti »ponudbo« narave, ki je vsako leto »drugačna«, znajo pridelati zanimiva, dobra in všečna vina. Ni besed, ki bi omogočile izpoved in zapis bogastva neštetih cvetic, vonjav, dišav, arom, okusov, … kar so zaznavala izkušena čutila ocenjevalcev v teh vinih.

Če naredimo razvrstitev po kakovosti v smislu Zakona o vinu, bi znašal delež vrhunskih vin 69,01 %, delež kakovostnih vin pa 26,76 %. Pohvalno je tudi, da se v razred deželnega vina ni uvrstil noben vzorec vina. Z doseženo kakovostjo ne smemo biti povsem zadovoljni, saj bi pri nekaterih vinih bi lahko bilo še bolje. Pri nekaj vinih smo srečali pomanjkljivosti, kot sta neharmoničnost in prisotnost grenkobe ter nestrokovno žveplanje. Kar nekaj vin je bilo preveč, nekaj pa tudi premalo žveplanih. Vsem naj bo še naprej cilj, pridelati in  ponuditi všečna, dobra, še boljša vina.«

Prvaki 14. Grajskega ocenjevanja vin in dobitniki amfor

Zvrst  2016 – prvak med vini normalne trgatve – zvrst, Vinogradništva Rebernišek iz Mestnega vrha.

Renski rizling 2016 – prvak med vini normalne trgatve – suho vino, Vinogradništva Lovrenčič iz Krčevine pri Vurberku.

Sivi pinot  2016 – prvak med vini normalne trgatve ,Antona in Marije Ficko iz Murskega vrha pri Mali Nedelji.

Beli pinot, jagodni izbor 2013 – prvak med vini posebnih kakovosti, Vinogradništva Reberc iz Gorišnice.

Renski rizling Vinogradništva Lovrenčič je knežje vino

Na Ptujskem gradu so v okviru Grajskega ocenjevanja vin izbrali še knežje vino in knezu Bojanu Ptujskemu so dali na izbiro, da je šestič zapored izbral »svoje« vino, s katerim bo napolnil grajsko klet. Odposlanec kneza Bojana Ptujskega in ptujski mestni glasnik je na slovesnosti razglasil, da je knežje vino postal renski rizling, letnik 2016, Vinogradništva Lovrenčič iz Krčevine pri Vurberku.

V grajski vinski kleti je bila tudi pokušnja odličnih vin. Foto: Rado Škrjanec

TM, Foto: Rado Škrjanec