Zdravniki na robu zloma: Neaktivnost Vlade Roberta Goloba ogroža slovensko zdravstvo

zdravnik
Foto: pixabay.com

V času, ko se slovenski zdravstveni sistem znajde na razpotju, stavka zdravnikov odpira številna vprašanja o prihodnosti zdravstvene oskrbe v državi. Zdravniki, ki so v prvi bojni liniji za zdravje in dobrobit državljanov, so prisiljeni v stavko zaradi pogojev, ki ne le da ogrožajo njihovo dobrobit, temveč tudi kakovost oskrbe pacientov.

 

Dr. Andrej Gruden, izkušen zdravnik s 35-letnimi izkušnjami iz Kliničnega centra v Ljubljani, deli svoje razočaranje nad preprostim in pogosto netočnim poročanjem o stavki, ki ignorira kompleksnost problema in resnične razloge za nezadovoljstvo zdravstvenega osebja. Njegova pisma razkrivajo pravo sliko: zdravniki delajo več, ne manj, med stavko, kljub obtožbam o malomarnosti in lenobi. Ta napačna percepcija je žalitev za profesionalnost in predanost zdravnikov.

Obtožbe na račun zdravnikov, ki naj bi med stavko zmanjšali svoj delovni obseg, so brez temeljev. Nasprotno, dokazi kažejo, da so zdravniki v tem obdobju opravili več dela kot v primerljivem obdobju prejšnjega leta. To poudarja, da zdravniki, tudi v času stavke, ostajajo zavezani svojemu poslanstvu in bolnikom, kljub pomanjkanju podpore s strani vlade in sistema.

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba je tarča ostre kritike zaradi nesposobnosti in neaktivnosti pri naslavljanju temeljnih problemov v zdravstvu. Dr. Gruden izpostavlja pomanjkanje zdravnikov in nezadostno upoštevanje EU normativov o delovnem času, ki bi morali zagotavljati kakovostno 24-urno zdravstveno varstvo. Vendar so ukrepi vlade nezadostni, zdravniki pa so pustavljeni v nemogočih delovnih pogojih, kar vodi v izgorelost in padec kakovosti oskrbe.

Poleg tega se zdravniki soočajo s stigmatizacijo in napačnimi obtožbami o “dvoživkah”, ki naj bi ogrožale javno zdravstvo. Dr. Gruden opozarja na pomembno vlogo, ki jo imajo zdravniki tudi v zasebnem sektorju, kjer opravljajo nujne posege, ki so v javnih ustanovah obremenjeni z dolgimi čakalnimi dobami.

V času, ko bi morali biti zdravniki in vlada partnerji v iskanju rešitev za izboljšanje zdravstvenega sistema, se zdi, da je vlada odločila zavzeti obrambno držo, ki krivdo prelaga na zdravnike, namesto da bi prevzela odgovornost in delovala v interesu javnega zdravja.

Podpora stavkajočim zdravnikom je ključna za zagotavljanje, da se njihov glas sliši in da se njihove legitimne skrbi obravnavajo z resnostjo, ki si jo zaslužijo. Je tudi poziv k resničnim in trajnostnim reformam, ki bodo zagotovile, da slovenski zdravstveni sistem ostane vzdržen, pravičen in sposoben zagotavljati visoko kakovostno oskrbo za vse državljane. Zdravniki si zaslužijo boljše delovne pogoje, pacienti pa boljšo oskrbo. Je čas, da vlada to prepozna in ukrepa.

MR