Zavožen kmetijski sektor pod vodstvom vlade Roberta Goloba

Foto: Pixabay

V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri Slovenski demokratski stranki (SDS) izražajo globoke pomisleke glede trenutnih kmetijskih politik v Sloveniji in Evropi. Njihova zaskrbljenost se osredotoča predvsem na ukrepe vlade Roberta Goloba, ki po njihovem mnenju ogrožajo prehransko varnost in stabilnost kmetijskega sektorja.

 

V Nemčiji, kjer so predlagali dodatno obdavčitev investicij v kmetijstvo, odpravo trošarine za gorivo za kmetijsko mehanizacijo in krepitev naravovarstvenih ukrepov, financiranih iz Skupne kmetijske politike, so opazili negativne posledice tovrstnih ukrepov. Ti predlogi so povzročili, da so se kmetje odločili za proteste, s čimer izražajo svoje nestrinjanje s politikami, ki bi lahko ogrozile njihovo sposobnost proizvodnje varne in kakovostne hrane.

 

V Sloveniji Forum za kmetijstvo in podeželje pri SDS opaža podobne težnje. Kritizirajo trenutno vlado za uvajanje omejitev in davčnih bremen, ki po njihovem mnenju ustvarjajo nepotrebno negotovost in strah med kmeti. Obtožujejo vlado Roberta Goloba za nesposobnost vodenja učinkovite kmetijske politike, ki bi podprla kmete in kmetijsko industrijo. Poudarjajo, da je vlada zanemarila resne razprave o prihodnosti kmetijstva in izključila ključne deležnike iz procesa oblikovanja zakonodaje.

 

Glede na te razmere v Forumu zahtevajo večjo predvidljivost in stabilnost v kmetijskih politikah. Izražajo podporo zahtevam nevladnih organizacij s področja kmetijstva in si prizadevajo za mirno usklajevanje z vlado in pristojnim ministrstvom. Opozarjajo, da v primeru nadaljnjega ignorantskega odnosa vlade do kmetijskega sektorja in njegovih predstavnikov, ne bodo oklevali pri uporabi drugih demokratičnih sredstev za doseganje svojih ciljev.

MR