Zavajajoče poročanje nacionalne RTV Slovenija

V nadaljevanju vam predstavljamo analizo o poročanju RTV Slovenija v prvem tednu februarja, od 31.1.2022 do 6.2.2022.

Nekaj primerov:

31. 1. 2022 Dnevnik Prispevek o pismu oz. javnem pozivu Zavezništva za demokratično in pravično Slovenijo, ki je k povezovanju in obnovi demokracije pozvalo vse demokratično usmerjene politične stranke, še zlasti pa SD, LMŠ, Levico, SAB in Gibanje Svoboda.
Podpisniki: Rado Bohinc, Boris Vezjak, Dušan Keber, Svetlana Slapšak idr.
Še decembra je RTV očitno imela prepoved objave pisma 27 uglednih posameznikov s prvopodpisanim pisateljem Borisom Pahorjem, v katerem so pozvali k široki strokovni in obče državljanski razpravi o tem, kakšno šolstvo v Sloveniji dejansko imamo in kakšnega bi zares morali imeti. Pred tem ni imela težav z objavo pisma številnih posameznikov glede oddaje Globus.

 

31. 1. 2022 Dogodki in Odmevi Prispevek o tem, da je do energetskega dodatka upravičen tudi minister Janez Cigler Kraj, ker ima štiri otroke. Ni jasno, ali bi na RTV radi diskriminirali družine s tremi ali več otroki oz. ali po njihovem mnenju ne smejo biti vsi državljani pred zakonom enako obravnavani.
1. 2. 2022 Aktualno (Val 202) Oddaja o simboliki sodobne narodnozabavne glasbe, v kateri je svojo študijo predstavil raziskovalec popularne glasbe in prof. na FDV dr. Peter Stanković. Med drugim je dejal: »Nočem reči, da je ta glasba sama po sebi avtokratska, fašistoidna, a je s svojim preprostim, enoznačnim, uniformnim svetom zelo pripravna za take prisvojitve.« Slovenska narodnozabavna glasba je del slovenske kulture, zato je nesprejemljivo žaljenje in zmerjanje s fašizmom v tem kontekstu. Gre za primer skrajno žaljive in sovražne komunikacije na javni RTV.
V preteklosti sta morala zaradi intervjuja z domnevno neprimernim gostom, ki v pogovoru ni bil žaljiv, odstopiti takratna urednik Tednika Igor Pirkovič in odgovorna urednica Jadranka Rebernik. Ni jasno, kdaj urednika, ki očitno in predvidljivo širi sovražni govor, doletijo sankcije.
3. 2. 2022 Dogodki in odmevi  

Prispevek o tem, da je policija ugotovila, kdo je pošiljatelj grozilnih pisem z naboji, ki so jih prejeli nekateri vidni slovenski politiki in člani vlade. Novinarka pove, da naj bi pošiljke pošiljal Celjan Teodor Goznikar, sicer odkrit podpornik vlade in človek blizu predsedniku SNS.

Novinarka si preprosto izmisli, da gre za odkritega podpornika vlade, in ni jasno, na podlagi česa je to lahko sklepala, saj je med objavljenimi in javno dostopnimi fotografijami tudi fotografija Goznikarja skupaj s Tanjo Fajon.

 

In veliko drugih primerov zavajajočega poročanja s strani nacionalnega medija na spodnji povezavi:

Analiza-porocanja-RTV-Slovenija-od-31.-1.-do-6.-2.-2022