O zaščiti zasebnosti se je potrebno pogovarjat. Takšno debato je potrebno razširit tudi na vse ostale aplikacije in ne le na CORONA WARN APP.

Vsak dan namreč uporabljamo različne aplikacije, ki shranjujejo veliko naših osebnih podatkov, jih analizirajo in jih pošiljajo ter prodajajo dalje tujim korporacijam.

Raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za računalništvo in informatiko dr. Veljko Pejović o zaščiti zasebnosti po namestitvi aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi: “Aplikacija od uporabnikov ne bo zahtevala nobenih osebnih podatkov. Posamezniku bo omogočila informacijo o tem, da je bil v stiku z okuženo osebo.”

V konkretnem primeru pa gre za aplikacijo, ki je narejena na podlagi odprtega protokola, ki ga je razvilo več evropskih univerz in je že implementirana v nemški različici aplikacije. Podatki o kontaktih, ki jih naprava naveže z ostalimi napravami v svojem Bloetooth omrežju so shranjeni le na sami napravi. Ne obstaja pa centralna baza podatkov iz katere bi lahko recimo država rekonstruirala te kontakte.

Gre za aplikacijo, ki posameznikom omogoča, da pridobijo informacije o tem ali so mogeče bili v stiku z osebo, ki je potrjeno okužena.

“Ne gre za aplikacijo, ki bi omogočala spremljanje nekoga, ki je v karanteni, ali se ta oseba dejansko drži karantene.” (Doc. dr. Veljko Pejović, raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki se strokovno ukvarja s področjem mobilnih komunikacij)

Kako bo delovala aplikacija v slovenščini! VIDEO!!

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

Aplikacija tudi na Hrvaškem
Aplikacija ali ustavljanje javnega življenja, zapiranje mej, itd

MR