Zaradi poplav zaprta cesta med Ptujem in Zavrčem

Če je včeraj še kazalo, da Drava tokrat ne bo povzročila večjih težav v spodnjem toku, na območju občin Markovci, Gorišnica in Cirkulane, je situacija na terenu danes povsem drugačna.

Cesta med Ptujem in Zavrčem, pri borlskemm mostu je zaprta.
Drava poplavlja danes v svojem spodnjem toku, razliva se po kmetijskih površinah, zaradi poplav pa je do nadaljnjega zaprta cesta med Ptujem in Zavrčem, na odseku Stojnci-Borl. Hudo je tudi za prebivalce, ki živijo tik ob strugi reke Drave, pod borlskim gradom, saj je za njimi zelo negotova noč. Prostovoljni gasilci in pripadniki civilne zaščite na širšem ptujskem območju so v pripravljenosti.
Pretok Drave bo jutri in v prihodnjih dneh še vedno velik.

Pod vodo tudi kmetijske površine

Pod vodo je znova športni park v Stojncih, Drava se razliva tudi po nekaj deset hektarjih kmetijskih površin na območju naseljih Gajevci in Placerovci v občini Gorišnica.

Športni park Stojnci znova pod vodo

Pretok reke Drave naj bi bil pod nadzorom in večjega poplavljanja ni pričakovati, po hidroloških napovedih pa bo reka izven struge tekla še nekaj dni.

Hidrološko stanje in napoved danes ob 14. uri

Pretok Drave na meji z Avstrijo je okoli 800 m3/s in ustaljen, v spodnjem toku skupaj v strugi in kanalu HE Formin okoli 1200 m3/s in se zmanjšuje. Ob tem se Drava še razliva na več mestih ob strugi. Reke večinoma upadajo. Naraščajo posamezni vodotoki v zahodni Sloveniji in reke na notranjskem krasu.

Pretok Drave bo jutri in v prihodnjih dneh še vedno velik. Predvidoma se bo dotok iz Avstrije danes čez dan in prihodnje dni znižal na okoli 800 m3/s. Pretok Mure se bo ustalil danes ponoči v zgornjem, jutri čez dan pa tudi v spodnjem toku. V prihodnjih dneh se bo njen pretok počasi zmanjševal. Danes čez dan bodo še nekoliko narasli posamezni vodotoki na zahodu države, jutri pa se bo nekoliko povečala vodnatost vodotokov v vzhodni polovici države. Vir: ARSO

Foto: Janko Fišinger, Aleš Lenart