Zaključna prireditev Vino Ptuj 2018

»Strokovna komisija priznanih okuševalcev vina je tudi letos ocenila bogato paleto vin, ki jih ponujajo naše gorice. V dveh komisijah smo skupaj ocenili 138 vzorcev vin, v oceni so bile vse sorte, ki uspevajo pri nas; od rednih trgatev od vinskih predikatov,« je na tradicionalnem ptujskem vinskem ocenjevanju dejal predsednik ocenjevalne komisije Miran Reberc.

Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze (DVSH) je v soboto, 7. aprila v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju pripravilo slovesnost ob zaključku že 28. ocenjevanja vin – Vino Ptuj 2018, na kateri so podelili bronasta, srebrna, zlata priznanja, veliki priznanji ptujskega ocenjevanja ter razglasili šampione in prvake sort.

Slavnostnega dogodka sta se ob vinskih vitezih omizja Ptuj – Ormož udeležili tudi slovenska vinska kraljica Katarina Pungračič in 7. ptujska vinska kraljica Eva Gašperšič, kulturni utrinek pa je dodal moški pevski zbor KD Alojz Štrafela Markovci.
Že osemindvajsetič se je DVSH izkazalo z odlično organizacijo ocenjevanja, ki so ga izpeljali še pred velikonočnimi prazniki in tudi tokrat je bilo ocenjevanje javno, tako da so lahko pridelovalci in drugi opazovalci vzporedno pokušali ocenjena vina in se seznanjali s kakovostjo. Komisija je bila navdušena nad vzorci vin, ki so vse do zadnjega navdušili in očarali, je povedal Miran Reberc ter dodal, da so kljub težkemu in odgovornemu delu bili vsi enotni, da so pošteno ocenili trud vinogradnikov. O kakovosti vin nenazadnje priča povprečna ocena ocenjevanja, ki znaša zavidljivih 18,02 točke, je dodal Reberc.

Predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Haloze, tudi dolgoletni predsednik organizacijskega odbora Edi Hojnik, je na zaključni prireditvi poudaril, da je ponosen, da jim je na Ptuju uspelo praznik vina, praznik vinogradnikov in vinarjev ohraniti že skoraj tri desetletja. Pohvalil je trud vinogradnikov in vinarjev, ob tem pa poudaril, da je letnik 2017 odličen letnik.

Slavnostne podelitve v minoritskem samostanu so se udeležili tudi vinski vitezi omizja Ptuj – Ormož, na fotografiji pa sta se jim pridružili tudi slovenska in ptujska vinska kraljica.Foto: TM

Letošnji prvaki sort

Prvaki sort na Vino Ptuj vsako leto prejmejo medaljo z likom Probusa in le redki so, ki jim to uspeva doseči. Med letošnjimi nagrajenci so vinarji: Branko Plajnšek iz Zakla pri Podlehniku, ki je prejel kar dve medalji, in sicer za šipon in laški rizling, Sandi Domanjko iz Male vasi pri Gorišnici (zvrst), Jakob Svenšek iz Sel pri Vidmu (renski rizling), Miroslav in Ana Majhen iz Cestice na Hrvaškem (sivi pinot), Mirko Sušec iz Ptuja (sauvignon), Stanko Tement iz Dolan (rumeni muškat) in Slavko Kotolenko iz Dubrave brega(traminec).

Prvaki sort, vinarji, ki so prejeli medaljo z likom Probusa. Foto: Črtomir Goznik

Trije vinarji, trije šampioni

Šampion ocenjevanja vin na Ptuju je najvišje priznanje, ki ga Društvo vinogradnikov in sadjarjev Haloze podeli le najboljšim.

Nagrajenci v družbi vinskih kraljic. Foto: Črtomir Goznik

Letos so se v družbo najboljših vinarjev, dobitnikov kipca Bakhosa, vpisali: Vinogradništvo Šmigoc iz Repišč, prejeli so šampiona vin rednih trgatev – suha vina, nagrajen pa je bil sivi pinot z oceno 18,27; vinar Slavko Kotolenko iz Dobrave brega je prejel šampiona vin rednih trgatev – polsuha vina, nagrajen pa je bil traminec z oceno 18,50; šampiona med polsladkimi in sladkimi vini pa je prejela turistična kmetija Fajfar iz Slatine, Šmartno ob Paki. Nagrajen je bil laški rizling – Prešernovo ledeno vino (ocena 19,50).
TM, foto: Črtomir Goznik