Zadnji dan volilne kampanje

Volilna kampanja pred nedeljskimi državnozborskimi volitvami se izteka, politične stranke in kandidati pa imajo le še danes čas za prepričevanje volivcev. Tudi danes je bilo pestro v Spodnjem Podravju, na Ptuju, v Ormožu in okolici, kjer so imeli volivci še zadnja srečanja s kandidati.

Opolnoči bo začel veljati volilni molk, po katerem bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Zadnji dan volilne kampanje, ki se je začela 4. maja, se po vsej državi predstavljajo kandidati političnih strank in se družijo z volivci. Danes bodo tudi objavljene še zadnje javnomnenjske raziskave oziroma volilne napovedi, ki bodo pokazale razpoloženje volivcev.

Še zadnja srečanja z volivci v Kidričevem. V boj za poslanski sedež se podaja tudi aktualna poslanka Suzana Lep Šimenko. Foto: TM
Predvolilni utrinki s ptujskih ulic; foto: NF

Katere stranke so največje

Na parlamentarne volitve je po podatkih volilne komisije prijavljenih 25 različnih strank s povprečno 65 volilnimi kandidati na stranko. Največje po številu kandidatov (88 prijavljenih kandidatov) so tri stranke: SD, SDS in DeSUS. Najmanjša je stranka Naprej Slovenija, za katero na volitvah nastopajo štirje kandidati. Deset strank ima na volitve prijavljenih manj kandidatov od povprečja, je poročal portal siol.net.Volilni molk se začne opolnoči in velja do nedelje do 19. ure

Kampanja se bo uradno končala nocoj opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Tega bo treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo v času volilnega molka delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

Od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj ter od sobote od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj lahko državljani morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo od 7. do 19. ure bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.
Vir: STA, foto: TM