Začenja se mesec požarne varnosti

S sloganom Za požarno varnost v večstanovanjskih stavbah skrbimo vsi! se je začel letošnji oktober - mesec požarne varnosti.

Nosilna tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena Požarni varnosti v večstanovanjskih objektih. Tudi letos smo se za to tematiko odločili skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varnost

S sloganom Za požarno varnost v večstanovanjskih stavbah skrbimo vsi! želijo lastnike in uporabnike stanovanj v večstanovanjskih stavbah opomniti na pomen požarne varnosti. Zanjo je treba poskrbeti v skupnih prostorih, na zunanjih površinah in v stanovanjih. Določene naloge s področja varstva pred požarom morajo izvajati tudi upravniki, kot pooblaščenci etažnih lastnikov.

V Sloveniji je 10.045 večstanovanjskih objektov z več kot 8 stanovanji v enem objektu, v teh objektih pa je skupaj 261.397 stanovanj. Vsakodnevna praksa nam kaže, da so stanovalci v večstanovanjskih objektih še vedno premalo osveščeni in poučeni o požarni varnosti v njihovih stanovanjih in objektih. Zato bodo ob letošnjem mesecu požarne varnosti stanovalce v večstanovanjskih objektih osveščali o požarni varnosti v večstanovanjskih objektih in njihovih stanovanjih.

Prav tako pa bodo z osveščanjem o požarni varnosti v stanovanjih prispevali k osveščenosti vseh ostalih, ki ne živijo v večstanovanjskih objektih. Poudarek osveščanja bo na Požarni varnosti v skupnih prostorih, Požarni varnosti na zunanjih površinah, Evakuaciji, Požarni varnosti v samem stanovanju in o uporabi številke 112.

Preprečevanje požarov je pomembno, zato so za ozaveščanje stanovalcev pripravili zgibanko, plakat, telop in priporočila za lastnike in uporabnike stanovanj. Slikovno gradivo je oglaševano tudi na avtobusih LPP.

Teden požarne varnosti viden tudi na avtobusih LPP. Foto: arhiv GSZ

Med 7. in 12. oktobrom bo v poštnem prometu doplačilna gasilska znamka

V Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je bila konec septembra novinarska konferenca, na so predstavniki Gasilske zveze Slovenije (GZS) in Uprave RS za zaščito in reševanje  predstavili podrobnosti letošnjih preventivnih aktivnosti s področja varstva pred požarom. Dotaknili so se tudi letošnjih jubilejev gasilske organizacije in predstavili vsebino bližnjih Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja v Postojni.

Franci Petek, poveljnik GZS, je opozoril tudi na doplačilno gasilsko znamko, ki bo v poštnem prometu obvezna v tednu med 7. in 12. oktobrom 2019 in katere izkupiček je namenjen za delovanje gasilske mladine in gradnjo regijskih poligonov za gasilce.

Gasilci bodo v oktobru preizkusili tudi operativno sposobnost gasilskih enot 

V mesecu varstva pred požari bodo gasilci po vsej Sloveniji kot običajno izvajali tradicionalne aktivnosti: sodelovali bodo z mediji in opozarjali občane na nevarnost požarov ter pravilno ukrepanje, da do le-teh ne pride, je poudarilo vodstvo GZS.

Številne aktivnosti in preventivne dneve napovedujejo tudi gasilci na Ptujskem

Mesec požarne varnosti bodo gasilci izkoristili tudi za promocijo gasilske organizacije, ki tudi sicer za preventivo skrbi skozi vse leto.

V okviru meseca požarne varnost PGD Talum Kidričevo v sodelovanju z Osnovno šolo Kidričevo ter različnimi intervencijskimi službami  pripravlja predstavitev dela gasilcev, policistov in reševalcev. Otrokom, njihovim staršem in drugim zainteresiranim želijo predstaviti delo gasilcev in strokovnih delavcev, ki posredujejo na krajih dogodkov, kjer je potrebna njihova pomoč. Želijo približati poklice, ki rešujejo življenja in premoženje ljudi ter opravljajo pomembno preventivno vlogo v našem vsakdanu. Ob tej priložnosti bodo predstavili tudi novi grb PGD Talum Kidričevo. Osrednji dogodek bo ta petek, 4. oktobra v Parku mladosti Kidričevo.

Gasilci bodo izvajali prikazne in druge vaje, na katerih bodo preizkusili operativno sposobnost gasilskih enot. Obiskali bodo šole in vrtce ter otrokom predstavili gasilsko dejavnost in tematiko letošnjega meseca požarne varnosti. Pestro bo ta konec tedna tudi na 4. Preventivnem dnevu v PGD Lovrenc na Dravskem polju v gasilski zvezi Kidričevo.

Šolam, vrtcem in drugim organizacijam pa bodo gasilci pomagali tudi pri izvedbi evakuacij, ki so v domeni organizacij samih, gasilci pa jim pri tem lahko pomagajo s strokovnimi nasveti, so še dodali na GZS.

Vir in foto: GSZ, TM