Za četrtek napovedan vseslovenski shod »Rešimo Slovenijo«

V četrtek, 10. oktobra, se bodo v Ljubljani na protestu »Rešimo Slovenijo« zbrali ljudje iz vse Slovenije. Vse več organizacij potrjuje udeležbo, prostovoljci pa organizirajo prevoze iz drugih mest po Sloveniji.

Protest »Rešimo Slovenijo« se torej nezadržno približuje. Protest naj bi bil opozorilo, da je v Sloveniji nekaj zelo narobe. Glavni pobudnik protesta je nekdanji mariborski župan in poslanec Franc Kangler, glavna organizatorka Slovenska ljudska stranka (SLS), protestu pa se pridružuje še 18 civilnih iniciativ in strank.

Zahteve protestnikov so zelo raznolike in obširne, od popolne zaustavitve migracij, zaščite pred zvermi, ohranitve bankomatov na podeželju, ohranitve ljubljanske tržnice, dviga pokojnin pa vse do zaščite pred Romi. Med 15 zahtevami prihajajočega protesta je tudi zahteva za popolno zaustavitev nezakonitih migracij.

Rumeni jopiči tudi v Sloveniji

Protestniki v Ljubljani bodo po vzoru vstajnikov iz Francije nosili rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo. Program protestnega shoda »Rešimo Slovenijo« se bo v četrtek, 10. oktobra začel ob 16. uri na Pogačarjevem trgu, kjer bodo nastopili glasbeniki, pevci, folklorne skupine. Ob 16. uri bo tudi maša za domovino v Frančiškanski cerkvi. Osrednji del progama pa bo na Prešernovem trgu ob 17. uri, kjer bodo protestniki prisluhnili tudi nagovorom in nekaterim glasbenikom.

Avtobusi se polnijo

Po podatkih SLS, ki jih navaja žurnal24, so polni že avtobusi, ki bodo krenili iz Maribora ter avtobusa iz Slovenske Bistrice in Laškega, zato bodo na teh linijah organizirani dodatni prevozi. Organizirani povratni avtobusni prevozi bodo še iz Murske Sobote, Ptuja, Brežic, Kopra, Nove Gorice, Tolmina, Jesenic in Slovenj Gradca, prijave pa so na SLS sprejemali do danes, za pokritje stroškov prevoza pa naj bi na avtobusu pobirali prostovoljne prispevke. Sicer pa so organizirane avtobusne prevoze v prestolnico napovedali tudi v nekaterih drugih strankah in organizacijah.

Zahteve civilne iniciative “Rešimo Slovenijo”

Vir in foto: FB