Vzporedne grožnje: Janez Janša opozarja na izzive varnosti in svobode govora ob nevarnostih migrantne krize

Predsednik SDS, Janez Janša, je danes spregovoril na konzervativni politični konferenci CPAC (Conservative Political Action Conference), kjer je poudaril pomen varovanja meja in svobode govora kot ključnih elementov nacionalne suverenosti. Njegov govor prihaja v času, ko se Slovenija sooča z naraščajočimi varnostnimi izzivi, ki so povezani z azilnim centrom v Središču ob Dravi.

 

V zadnjih tednih so lokalni prebivalci izrazili resne skrbi glede svoje varnosti. “Živimo v strahu in negotovosti, saj se število kriminalnih dejanj, kot so posilstva, iz dneva v dan povečuje,”so izjave mnigih in dejstva iz Slovenije. Ti strahovi so odmevali po vsej skupnosti, še posebej po odločitvi vlade Roberta Goloba, da vzpostavlja azilni center v mirnem podeželskem okolju, kar po mnenju mnogih predstavlja veliko tveganje.

Medtem ko se lokalna skupnost bori s posledicami, Janša na CPAC izpostavlja širše nacionalne in evropske politične dileme. “Ni države brez ozemlja in ni suverenosti brez nadzora nad njim. Suverenost naroda se začne na meji,” je dejal Janša, opozarjajoč na različne pristope k varovanju zunanjih meja, ki jih zagovarjajo posamezne politične opcije v Evropski uniji.

Janša je kritiziral sedanjo vlado za njeno “radikalno levo” politiko, ki vključuje odstranjevanje ograj in izenačevanje legalnih in ilegalnih migracij. “To ni samo vprašanje varnosti, ampak vprašanje ohranitve našega načina življenja,” je poudaril.

Konferenca CPAC, ki poteka na Madžarskem, služi kot platforma za razpravo o ključnih vprašanjih, kot so migracije, svoboda govora in varnost. V luči globalnih konfliktov in vojn, kot sta vojna v Ukrajini in teroristični napadi Hamasa, Janša opozarja na pomembnost enotnosti in resnih razprav o teh temeljnih vprašanjih.

“V teh nevarnih časih, ko svoboda govora postaja vse bolj omejena, je ključno, da ohranimo našo sposobnost odprtega dialoga,” je sklenil Janša, pozivajoč k večji pozornosti na ohranjanje demokratičnih vrednot v negotovih časih.

MR