V petek, 21. avgusta, sta se na Ministrstvu za obrambo na delovnem sestanku sestala minister za obrambo mag. Matej Tonin in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec. Glavna tema njunega pogovora je bilo vključevanje vojaškega izobraževanja v javni izobraževalni sistem po programih za pridobitev visokošolske izobrazbe za vojaške osebe.

 

V razpravi so sodelovali tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Jure Gašparič, namestnik poveljnika Centra vojaških šol brigadir mag. Vilibald Polšak ter prof. dr. Anton Grizold z Univerze v Ljubljani in prof. dr. Lidija Kos-Stanišić z Univerze v Zagrebu prek avdio-video povezave.

Vključitev vojaškega izobraževanja za častnike Slovenske vojske, ki se izvaja v Centru vojaških šol, v slovenski javni izobraževalni sistem na ravni visokega šolstva bi prinesla številne pridobitve, in sicer tako na področju kakovosti vojaškega izobraževanja kot tudi na področju racionalizacije stroškov ter porabe časa za študij.

Na sestanku so bili predstavljeni uspešni primeri ureditve vojaškega izobraževanja častnikov v drugih državah.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je naklonjeno dvigovanju ravni znanja v vojaškem izobraževanju ter načelno podpira proces vključevanja vojaškega v javni izobraževalni sistem. Pri tem gre za postopen proces, pri katerem bo nujno sodelovanje univerz.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec sta se ob koncu zahvalila za predstavitve ter sprejela predlog, da se oblikuje medresorska delovna skupina, ki bo izvedla strateški premislek in podala predlog smernic strategije vojaškega izobraževanja s poudarkom na visokošolskem vojaškem izobraževanju častnikov v Republiki Sloveniji.

Želite biti redno obveščeni o novostih v vaši občini? Všečkajte FB stran:

MR