Vladna katastrofa: neoperativna garnitura golobove vlade zavrnila sredstva EU za poplavno zaščito

Vlada Roberta Goloba in njeni pro/nevladni predstavniki so pred volitvami zatrjevali, da jim je skrb za okolje in varstvo voda najvišja prioriteta. A resnica se razkriva s hudo kritičnostjo. Bivši okoljski minister Andrej Vizjak je razkril šokantno dejstvo, da je Golobova vlada zapravila priložnost za evropska sredstva za protipoplavno zaščito v Cerknem, kar je pustilo prebivalce v hudi poplavni ogroženosti.

 

V času najhujših poplav se je Golobova vlada odrekla finančni pomoči EU za izvedbo protipoplavnih ukrepov, navajajoč kot razlog pomanjkanje usposobljenih uradnikov in operativnega dela. Vendar pa Vizjak s prstom kaže na njihovo neoperativnost in nesposobnost izvajanja projektov, ki bi pomagali ljudem in se spopadali s podnebnimi spremembami.

Za vsesplošno razočaranje, Golobova vlada je opustila svoje obljube o varovanju voda in okolja. Namesto da bi se spopadali s poplavno ogroženostjo, so se posvetili bolj bizarnim in politično motiviranim akcijam, kot so brezmesni dnevi ali zaustavitev odstrela nutrij. Njihovo dejanje je pokazalo, da jim ni mar za domorodne vrste ali dejanske ukrepe za zaščito vodotokov.

Vizjakova napoved o nevarnosti ujm in neurejenih vodotokih se je žal uresničila v Cerknem, in Golobova vlada je kljub temu ostala ravnodušna do prizadetih ljudi. Namesto da bi reševali težave, so raje igrali politične igre in si prizadevali nabirati politične točke, medtem ko so državljane izpostavili poplavnim tveganjem.

Zavržna je tudi odločitev Golobove vlade, da zmanjša sredstva za protipoplavne ukrepe in zapusti evropska sredstva, ki so bila namenjena za urejanje vodotokov. To je jasen znak njihove neodgovornosti in pomanjkanja zavzetosti za varovanje okolja.

Vladna ekipo je treba obsoditi za ignoranco in neoperativnost pri izvajanju pomembnih projektov, ki bi koristili državljanom in se borili proti podnebnim spremembam. Njihova politika je bila le bleščeča fasada brez vsebine, ki se je zdaj razkrila kot popolna katastrofa za okolje in varstvo voda. Državljani so upravičeno razočarani in zaskrbljeni glede prihodnosti pod tako vlado.

MR