Vladi ni mar za Slovence v Avstriji

V Poslanski skupini SDS so z ogorčenjem prebrali novico o spletni objavi koroške veje mladinske organizacije avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so člani podmladka pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem pozivali k ustavitvi »slovenizacije«.

 

Takšne napade na slovenski jezik in slovensko kulturo odločno v SDS obsojajo. Pozivanje k nestrpnosti, netenje sovraštva in hujskaštvo je v Evropi 21. stoletja nedopustno in nesprejemljivo.

Najbolj preseneča, da se slovenska vlada ni odzvala na tako grob napad na slovenski jezik in kulturo.

Tudi zunanja ministrica Tanja Fajon se v svojem pogovoru za Siol niti z besedo ne dotakne škandaloznih izjav podmladka FPÖ. V stilu »napad je najboljša obramba« napada SDS, da se zavzema »za zatohlo, nazadnjaško Slovenijo«, sama pa še naprej vztraja pri svoji proruski politiki zavzemanja za mirovno politiko, ki je v posmeh žrtvam in trpljenju ukrajinskega naroda. O Slovencih v zamejstvu in njihovi borbi za ohranitev slovenske kulture in jezika pa nič, očitno ni pomembno oziroma ni na agendi te vlade.

V Poslanski skupini SDS zato pozivajo Vlado RS, Ministrstvo za zunanje zadeve RS in Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, da v skladu s svojimi pristojnostmi in odgovornostjo storijo vse za zaščito Slovencev in njihovih pravic kot avtohtone manjšine na avstrijskem Koroškem.

Vir: sds.si

MR