Vlada Goloba pod drobnogledom zaradi neuspešnega projekta spremljanja cen živilske košarice

Zaprte trgovine
Lažnive cene. Foto: Pixabay

Projekt spremljanja cen osnovne živilske košarice, ki ga je izvajala Vlada Roberta Goloba, še vedno buri duhove med slovensko javnostjo. Kljub visokim pričakovanjem in obilici vloženih sredstev se zdi, da projekt ni dosegel svojega namena, kar pušča številne državljane v negotovosti glede resničnosti cen živil, ki so jih uradno objavljali.

 

Odziv na to problematiko je bil slišan tudi v Državnem zboru, kjer je poslanka SDS, Anja Bah Žibert Szastavila pisno poslansko vprašanje Vladi Republike Slovenije. Poslanka izpostavlja, da so informacije o cenah živil, ki so bile objavljene na spletni strani Vlade, bile neresnične in nerealne, kar je dodatno otežilo že tako težko situacijo mnogih državljanov, ki se soočajo z vse višjimi cenami življenjskih potrebščin.

V svojem vprašanju Bah Žibertova izraža zaskrbljenost nad učinkovitostjo celotnega projekta, saj kljub obilici vloženih davkoplačevalskih sredstev, rezultati niso sledili pričakovanjem. Posebej kritična je do metodologije spremljanja cen, ki ni upoštevala pojavov kot sta skrčflacija in skimpflacija, katerih negativni učinki na potrošnike so bili v tem obdobju še posebej izraziti.

Poslanka zahteva odgovore glede skupne vsote porabljenega davkoplačevalskega denarja za projekt, razjasnitev odgovornosti za pripravo metodologije ter pojasnilo, kdo stoji za zavajajočimi podatki, ki so bili objavljeni.

Odgovori na ta vprašanja bi lahko razkrili pomembne informacije o delovanju trenutne vlade in njene odzivnosti na krizne situacije, ki neposredno vplivajo na vsakdanje življenje državljanov Slovenije. Občutljivost teme zahteva hitro in transparentno ukrepanje, da se obnovi zaupanje v informacije, ki jih država posreduje svojim