četrtek, 20 junija, 2024
Doma Aktualno Vedno večje število hospitaliziranih

Vedno večje število hospitaliziranih

Kapacitete v bolnicah se nevarno polnijo

Poletje se je prevesilo v jesen, situacija s številom okužb pa je vse bolj izostrena in smo se znašli sredi drugega vala epidemije.

“V Sloveniji podatki niso spodbudni. Incidenca v Sloveniji znaša 106 okuženih na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dnevih,” je poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

Eden prvih korakov kar lahko storimo sami je to, da se držimo navodil, nosimo masko in vzdržujemo razdaljo. Prav tako pa je aplikacija Ostani zdrav eno najpomembnejših orodij, s pomočjo katerega popolnoma anonimno prejmemo informacijo, če smo bili v stiku z okuženo osebo in lahko tudi primerno hitro ukrepamo.

Na žalost pa po podatkih sodeč aplikacijo uporablja le manjši delež populacije, okoli 100 tisoč uporabnikov, kar pa ne omogoča učinkovitega spopadanja z virusom.

“Vabim vse, da si prostovoljno aplikacijo Ostani zdrav naložite na pametne telefone in apeliram na tiste, ki so na COVID-19 testirani pozitivno, da to v aplikaciji označijo, ker če tega ne naredijo, aplikacija nima smisla,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Z aplikacijo lahko tako rešimo življenja, predvsem tistih, ki spadajo v rizične skupine in hkrati omogočimo sebi in drugim, da za okužbo pravočasno izvemo in je ne širimo naprej. 

S spoštovanjem ukrepov in aplikacijo ostani zdrav se lahko izognemo najhujšemu scenariju, ki smo mu bili priča v mesecu marcu. Trenutno smo še v oranžni fazi, a nam lahko v naslednjih dneh dodatno povečanje števila okužb prinese rdečo fazo, ki pa ne bo vplivala samo na ljudi temveč tudi na gospodarstvo, česar pa si nihče ne želi. Tudi vlada si želi, da bi lahko z milejšimi ukrepi poskusili zajeziti širjenje virusa in bi lahko z njimi dosegli enake učinke kot smo jih spomladi.

Kapacitete v bolnišnicah se vedno bolj polnijo

Bistveno bolj pomemben parameter, ki narekuje ukrepe po svetu in pri nas, je kapaciteta zdravstvenega sistema, in v okviru tega je ključni kazalnik število postelj, grobo rečeno, ki jih imamo na razpolago za covid bolnike, kar pa ne predstavlja samo število dejanskih postelj, ampak tudi število ekip, zdravnikov, medicinskih sester, zaščitne opreme, organizacijo bolnišnic, prostorov in tako naprej.

“Trend okužb moramo obrniti navzdol. Ne smemo dopustiti, da naš zdravstveni sistem kolapsira. Bodimo resni in odgovorni. Zmoremo. COVID-19 ni izmišljotina!” Je poudaril minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je zaskrbljen nad polnjenjem bolnišničnih kapacitet.

MR