Več kot 10.000 obiskovalcev otvoritvene etno povorke

S prvim vrhuncem letošnjega 59. Kurentovanja, otvoritveno etno povorko, je danes ptujske ulice in trge preplavila množica pisanih mask in 10.000 radovednih obiskovalcev.

Foto: Stanko Kozel
Slovenskim etnografskim likom se je pridružilo 11 etnografskih skupin iz šestih držav – Bolgarije, Hrvaške, Italije, Makedonije, Romunije in Turčije. Preko 1800 udeležencev se je predstavilo v več kot 30 skupinah. Vrhunec je predstavljal skupen nastop štirih kosmatih likov, ki so uvrščeni na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva: slovenskih kurentov, bolgarskih sourvakarjev, hrvaških buš in zvončarjev.
Zvončarji prihajajo iz hrvaškega Vlahovega brega (Matulji). Foto: Stanko Kozel
S svojo prisotnostjo so otvoritveno etno povorko počastili veleposlanik Hrvaške mag. Boris Grigić in predstavniki veleposlaništev Nemčije, Turčije in Romunije.

Mestna oblast v rokah princa karnevala barona Jakoba Zekla Videmskega

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je ob tej priložnosti mestno oblast predala 17. princu karnevala baronu Jakobu Zeklu Videmskemu. Pred predajo je ptujska županja prisotnim zaželela dobrodošlico: »Pričenja se peti letni čas, vsi ga že nestrpno pričakujemo. To je čas veselja, sprostitve, druženja in pozitivne energije, ki te napolni za preostanek leta. Izkoristimo ga. Mestna oblast prehaja v roke barona Jakoba Zekla Videmskega, za katerega sem prepričana, da bo mestu vladal odgovorno, za dobrobit meščanov in obiskovalcev, pa vendar nekoliko razigrano, tako kot se spodobi za to obdobje.«

Ptujska županja je za 11 dni oblast in ključe mesta predala aktualnemu princu karnevala; foto: Stanko Kozel
  1. princ karnevala Jakob Zekel Videmski se je zahvalil za izkazano zaupanje: »Karneval se je pričel in Ptuj je ponovno uradna slovenska pustna prestolnica. Pust je obdobje čaščenja tradicije, veselja in norčavosti. Sam se letošnjega še posebej veselim, saj prinaša novo, odgovorno vlogo tudi v moje pustno življenje. Vse svoje moči bom napel v to, da bodo na Ptuju in na Ptujskem v tem času na prvem mestu naši lokalni etnološki liki ter drugi tradicionalni in domišljijski karnevalski in pustni liki.«

11 skupin iz tujine

Otvoritvena etno povorka je najpomembnejši etnografski dogodek v okviru Kurentovanja s sodelujočimi domačimi in tujimi tradicionalnimi etnografskimi liki. Predstavilo se je več kot 30 skupin, 11 iz tujine (Romunije, Turčije, Hrvaške, Makedonije, Italije in Bolgarije). Na čelu povorke je bil 17. princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski. Sledil mu je Pihalni orkester Ptuj.

Pokača in orači iz Podvincev; foto: TM
Zeliščarke iz Društva gospodinj Draženci; foto: TM

Za njimi pa so se zvrstile etnografske skupine: Pokači iz Pobrežja, Župečje vasi in Tržca, Vile in Kopjaši iz Markovcev, Piceki iz KUD Baron, Medvedi iz Nove vasi pri Markovcih, Zeliščarke iz Dražencev, Ploharji iz Cirkovc, Jürek in Rabolj iz Dolene, Baba deda nosi iz KTD Soviče-Dravci.

Baba deda nosi iz KTD Soviče-Dravci; foto: TM

Tlačani iz Spuhlje, Orači iz Lancove vasi, Jablovca, Podlehnika, Podvincev, Leskovca in Rogoznice, Kurenti, Cigani Dornava iz ED Cigani Dornava, Dornavski cigani iz TED Lükari Dornava.

Korant iz Jablovca v Halozah; foto: TM

Koši Šoštanjski iz Šoštanja, Pust Mozirski iz Mozirja, Obrški Prutarji iz Dobove, Coprnice in Butalci iz Cerknice, Šjme Vrbovo iz Ilirske Bistrice, Liški Pustje iz Kanala ob Soči, Pustarji iz Grgarskih Ravn, Urzeln/Lola iz Cluj Napoca iz Romunije, Stari vojaški plesi Yafem iz Yalove v Turčiji, Mukavci i coprnice iz Zasadbrega na Hrvaškem, Svetomartinski krampusi iz Svetega Martina na Muri na Hrvaškem, Djolomari iz Kavadarcev v Makedoniji, Maimones Murronarzos e Intintos iz Sardinije v Italiji, Črne srake iz Sračinec na Hrvaškem, Boes e Merdules Bezzos iz italijanske Sardinije, Petaračke Buše iz Baranjskega Petrovega sela na Hrvaškem, Zvončarji iz hrvaških Matuljev ter Sourvakarji iz Pernika v Bolgariji.

Foto: Stanko Kozel

Mirjana Korunić iz skupine Mukavci i coprnice iz Zasadrega na Hrvaškem je povedala, da njihovo kulturno-umetniško društvo od leta 1992 organizira Fašnik v Zasadbregu na Hrvaškem. »Skupina Mukavci in Coprnice smo redni gostje različnih karnevalov na Ptuju in v okolici. Enega najlepših spominov imamo ravno na tradicionalno ptujsko Kurentovanje, zato smo se tudi letos z veseljem vrnili na Ptuj!« Mukavci izvirajo iz leta 1994, ob njih pa je tudi pustna skupina Coprnice, ki čarajo in svojo magijo širijo po Medžimurju in širše. Skupaj se predstavljajo na različnih karnevalih. Maškarska sekcija Mukavci deluje pod okriljem tamburaške in folklorne skupine Kulturnoumetniškega društva iz Zasadberga na Hrvaškem.

»Ponosni smo, spet nam je uspelo pričarati edinstven prikaz etnografske pustne kulturne dediščine in še nadgraditi ptujsko karnevalsko zgodbo,« je v svojem pozdravu vsem sodelujočim in obiskovalcem povedal Branko Brumen, predsednik organizacijskega odbora 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC (Evropske federacije karnevalskih mest).

Posebnost otvoritvene etno povorke je bilo srečanje štirih likov, ki jih je UNESCO zaščitil z uvrstitvijo na seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva in mednje sodi tudi kurent/korant. Foto: TM

Ptuj te dni karnevalska prestolnica Evrope

Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, je enega najpomembnejših dogodkov letošnjega Kurentovanja pospremila z besedami: »Kurentovanje vsako leto znova spremeni Ptuj v karnevalsko prestolnico Evrope. Staro mesto postane kraj spektakularnih doživetij, ki z uprizoritvami tradicionalnih pustnih običajev ne buri le domišljije otrok, ampak gradi mistično atmosfero petega letnega časa. Uvrstitev Kurentovanja med najbolj zanimive karnevale na svetu je postavila Ptuj v središče karnevalskih in etnografskih doživetij. Današnja izjemna povorka je močna potrditev naših prizadevanj na različnih nivojih. Po ljudskem verovanju kurenti odganjajo vse tisto, kar je slabo, ter v zameno prinašajo srečo in zadovoljstvo. Vsem nam želim, da tudi tokrat prinesejo srečno pomlad.«

Pester karnevalski vikend je zaznamovala tudi dopoldanska tradicionalna dobrodelna Obarjada, v nedeljo pa se v mestu pričnejo predstavitve avtohtonih pustnih likov.

Vir: kurentovanje.net, foto: TM, Stanko Kozel