V Zg. Leskovcu v Halozah danes miren protest domačinov

Na mejnih prehodih s Hrvaško so za danes napovedani večurni zastoji in zelo so obremenjene tudi ceste do manjših mejnih prehodov. Eden teh je Zg. Leskovec v Halozah, do katerega se je že zjutraj vila kolona turistov, v naselju Zg. Leskovec pa jih je za nekaj trenutkov ustavil še miren protest domačinov.

Leskovčani s protestom za večjo prometno varnost. Foto: TM
Z današnjim mirnim protestom med 8. in 9.30 in s protestnim prehajanjem čez prehod za pešce v središču Leskovca so krajani, ki jih je spremljala tudi policija, poudarili nestrinjanje s prometno preobremenitvijo naselij. Ta ležijo ob glavni državni prometnici, kjer je najhuje v času poletne turistične sezone. V zadnjih letih se je promet na tem mejnem prehodu namreč več kot podvojil in domačini so v enem dnevu našteli tudi do pet tisoč vozil.
Foto: TM

Prihodnji protest Leskovčanov morda že avgusta

Vodja protesta Peter Jagarinec je predstavil zahteve krajanov po čimprejšnjem ukrepanju države in izboljšanje infrastrukturnih pogojev ob cesti, ki bi izboljšali tudi prometno varnost.

Tudi danes se je skozi Leskovec vila kolona avtomobilov; foto: TM

V Krajevni skupnosti Leskovec želijo, da se ob prometnici zgradi pločnik in kolesarska steza, zahtevajo preusmeritev mednarodnega prometa na avtocesto ali na druge mejne prehode, tudi preoblikovanje mejnega prehoda Zgornji Leskovec v maloobmejnega, odgovornim v državi pa predlagajo, da naj turistom omogoči prehod meje v Gruškovju z brezvinjetnim sistemom ali pa vsaj uvede 14- dnevne vinjete.

V Leskovcu so domačini začasno ohromili promet, ob 9.30 je ta že normalno stekel. Foto: TM

Jagarinec je poudaril, da bodo v civilni iniciativi vztrajali pri svojih zahtevah in verjetno protest pripravili že v avgustu.

Vodstvo videmske občine izrazilo podporo Leskovčanom

Okrog sto domačinom so se na današnjem shodu pridružili in izrazili podporo tudi župan občine Videm Branko Marinič, poslanka v državnem zboru Suzana Lep Šimenko, velika večina svetnikov občine Videm in vodstvo krajevne skupnosti.

Leskovčanom se je na protestu pridružil tudi videmski župan Branko Marinič; foto: TM

Župan Marinič je poudaril, da bodo vztrajali pri zahtevah po večji prometni varnosti vseh udeležencev v prometu, da se razmere na tem območju in ob tej obremenjeni prometnici cesti uredijo v čim krajšem času. Dodal je, da je občina Videm v pogovorih z Direkcijo RS, da se že ureja dokumentacija za izgradnjo pločnika na najbolj ogroženem območju.

Letos je na tej cesti katastrofa, pravi domačin Janko Kozel

Janko Kozel, krajan Zg. Leskovca, je na današnjem protestu povedal, da letos še več prometa kot lani in da je prava katastrofa. »Krajani Leskovca in okolice smo danes znova stopili skupaj in predstavili svoje zahteve. Kolone do mejnega prehod je dolga tudi nekaj kilometrov in domačini dve, tri ure potrebujejo, da se pripeljejo do svojega doma, na primer v Veliko Varnico. Najhuje je ob koncih tedna in težko se je vključevati v promet. Država bo morala narediti pravi, konkreten projekt in se teh težav lotiti kompleksno. Žal kaže, da bo vedno huje in vedno več prometa na tej cesti.«

Foto: TM